Obnavljaju se stare mlinice u Mostaru u okviru EX.PO AUS projekta

24.09.2013. 12:15 / Izvor: Dnevni list
Obnavljaju se stare mlinice u Mostaru u okviru EX.PO AUS projekta

Projekt EX.PO AUS jest prekogranični projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA programa jadranske prekogranične suradnje 2007. - 2013.

Projekt EX.PO AUS jest prekogranični projekt sufinanciran sredstvima Europske unije u okviru IPA programa jadranske prekogranične suradnje 2007. - 2013.

U sklopu tog projekta na području Mostara, ali i cijele županije radi se na osnaživanju turističke ponude, kako bi se gostima koji dođu posjetiti ove krajeve svake godine pružilo nešto novo što bi ih zadržalo više dana. Jedan od projekata koji je upravo počeo jest obnavljanje i restauracija mlinica na području Bune, Radobolje i Zahumlja. Projekt obnove je u tijeku, a pri njegovom završetku mlinice će se ponovno pustiti u funkciju.

Važnost projekta

„Svi ovi projekti koji se financiraju iz fondova EU-a zasigurno su od izuzetnog značaja za razvoj turizma, ali i obnovu povijesno-kulturnog nasljeđa. Samostalno ove projekte zasigurno ne bismo mogli uraditi te moramo učiniti sve kako ne bi došlo do blokade ovakvih projekata“, kazao je Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNŽ-a koji naglašava kako će svi ovi projekti doprinijeti razvoju turističkog sadržaja te da će gostima ponuditi nešto novo, što je i cilj poboljšanja turističke sezone na ovim područjima.

Projekt EX.PO AUS u Bosni i Hercegovini usmjeren je prvenstveno na podizanje svijesti o značaju i vrijednostima vernakularne arhitekture, s posebnim naglaskom na objekte mlinica. Projektom je predviđena restauracija četiri mlinice u Mostaru i Stocu te detaljno snimanje dijelova riječnih korita Bregave, Bune i Radobolje, u cilju utvrđivanja stanja sustava navodnjavanja i načina korištenja vodene snage rijeke koje je u određenom vremenskom razdoblju stvoreno ljudskom rukom.

„Radi se o objektima koji su godinama devastirani i koji će uređenjem dobiti novi i ljepši izgled. Također je predviđeno da se mlinice puste u funkciju tako da turisti mogu vidjeti kako se to nekada radilo te kako su ljudi nekada na ovim prostorima živjeli“, kazao je Temim.

Osim obnove mlinica također je predviđeno i preliminarno snimanje objekata i cjelina vernakularne arhitekture na području naše županije s ciljem što bolje promocije Hercegovine i njezinih turističkih potencijala, kojih je uistinu mnogo.

Izdvojena sredstva

Što se tiče same obnove mlinica koja je već započela, ukupna vrijednost radova iznosi 42.237 maraka. Tako se na mlinici u Zahumlju u Mostaru vrše konzervatorski radovi tekućeg održavanja objekta, a projektant je “Interprojekt” d.o.o. iz Mostara, izvođač je G.D. “Bišina” d.o.o. iz Mostara, dok nadzor vrši “Građevinar Fajić” d.o.o. Mostar.

(foto: bljesak.info)

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU