Projekt AFRS dobitnik nagrade Sail of Papenburg

27.01.2014. 13:47 / Izvor: eKapija.ba
Projekt AFRS dobitnik nagrade Sail of Papenburg

Cilj projekta, kojeg finansira EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije, jeste uspostavljanje inovativnog koncepta integrisane poljoprivredne proizvodnje zasnovane na prijenosu znanja.

Projekat "Prognozno izvještajni sistem u poljoprivredi prekograničnog regiona AFRS", kojeg implementiraju Federalni zavod za poljoprivredu iz BiH i Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Užice iz Srbije a u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i Regionalnom razvojnom agencijom Zlatibor, jedan je od sedam projekata iz cijele Europe koji je dobitnik nagrade "Sail of Papenburg".

Nagrada se dodjeljuje od 2002. godine za poseban doprinos u prekograničnoj saradnji, a ove godine je bila usmjerena i na poseban doprinos u razvoju poljoprivrede. S obzirom da se pomenutim projektom uspostavlja  inovativni koncept koji nije zastupljen ni u Srbiji ni u Bosni i Hercegovini, a značajno doprinosi razvoju poljoprivredne proizvodnje, EU je prepoznala tu vrijednost.

Cilj projekta, kojeg finansira EU u okviru IPA programa prekogranične saradnje Bosne i Hercegovine i Srbije, jeste uspostavljanje inovativnog koncepta integrisane poljoprivredne proizvodnje zasnovane na prijenosu znanja i iskustava u korištenju informacionih tehnologija za prognoziranje i izvještavanje poljoprivrednih proizvođača o metereološkim uslovima u regionu.

Projektom se nabavljaju agrometereološkie stanice, koje će biti postavljene u BiH i Srbiji. Takođe se izrađuje i softver za obradu podataka i prosljeđivanje informacija poljoprivrednicima putem SMS poruka o uslovima nastanka određenih bolesti sa preporukama za zaštitu poljoprivrednih kultura. Predviđeno je da ova usluga tri godine bude besplatna.

Ovu prestižnu  nagradu od 2002. godine dodjeljuje Asocijacija europskih prekograničnih regiona AEBR za izvanredne programe, strategije, projekte i aktivnosti iz djelokruga prekogranične saradnje koji se mogu smatrati primjerom. Svečana dodjela nagrada se obično odvija svake godine na godišnjoj konferenciji  AEBR –a.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU