Johnson i Hunt u utrci za premijera Velike Britanije

21.06.2019. 10:15 / Izvor: The Independent
Johnson i Hunt u utrci za premijera Velike Britanije

Dvojica najbolje plasiranih kandidata iz prošlonedjeljne prvobitne grupe od deset sada prelaze na poštansko glasanje oko 160.000 članova Konzervativne partije u zemlji.

Boris Johnson će se suočiti sa Jeremy Huntom u finalnoj borbi da bi postao lider Konzervativaca i premijer, nakon što je Michael Gove izbačen zbog malog zaostatka u glasovima u posljednjem krugu glasanja poslanika.

Johnson je veliki favorit u posljednjoj fazi dugotrajnog takmičenja za nasljednika Therese May. Njegov broj od 160 u petom krugu glasanja u Westminsteru iznosio je više od polovine 313 zastupnika.

 

 

Sekretar za životnu sredinu, Gove - koji je na kratko prešao na drugo mjesto jer ga je Hunt uklonio na marginu.

Dvojica najbolje plasiranih kandidata iz prošlonedjeljne prvobitne grupe od deset sada prelaze na poštansko glasanje oko 160.000 članova Konzervativne partije u zemlji.

Serija od više od deset regionalnih preokreta počinje u Birmingemu u subotu, a nasljednik premijerke May bit će imenovan u nedjelju 22. jula.

ITV će 9. jula biti domaćin televizijskog obračuna između dva kandidata, na kojem su i Johnson i Hunt odmah rekli da će prisustvovati.

Hunt je priznao da je on bio "underdog" u nacionalnom obračunu, nakon što su ankete sugerisale da je bivši gradonačelnik Londona omiljen među članovima Tory.  Ali je insistirao: "U politici se događaju iznenađenja, kao što su to danas činili."

Nijedan od kandidata za Tory vodstvo ne može da ispuni ono što obećava. 

Smatra se da Johnson preferira drugi krug protiv Hunta, koji je podržao ostatak na referendumu o EU 2016.

Njegov uspjeh u tome što je Gove prešao na drugo mjesto nakon obnovljene spekulacije u Westminsteru o mogućem "pozajmljivanju" pristalica od strane tabora Johnsona. 

Hunt je pokupio 18 pristalica Govea, a 14 nakon eliminacije Sajida Javida ranije tog dana.

Tabor Johnsona je stalno odbijao bilo kakvu sugestiju o prljavim trikovima kao "besmislenim".  A lovac na lovce Greg Ruks je odbio bilo kakvo pozajmljivanje glasova, rekavši: "Nisam vidio nikakav dokaz o tome - to je bilo pravedno i ravnopravno vođeno natjecanje ".

Gove - koji je takođe propao u kandidaturi za premijera 2016. godine - rekao je da je "prirodno razočaran" ali "tako ponosan na kampanju koju smo vodili".

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU