Britanski prijedlog Brexita "ima pomake", ali i "problematične tačke"

03.10.2019. 09:59 / Izvor: Akta.ba
Britanski prijedlog Brexita 'ima pomake', ali i 'problematične tačke'

Komisija je saopćila da će se sastanci između pregovaračkih timova EU i Velike Britanije održati u Bruxellesu u narednim danima.

Prijedlog koji je u srijedu podnijela Britanija o sporazumu o njenom napuštanju Evropske unije uključuje "pozitivne pomake", ali "još ima problematičnih tačaka na kojima je potrebno raditi u narednim danima", saopćila je Evropska komisija.  

Predsjednik komisije Jean-Claude Juncker poručio je britanskom premijeru Borisu Johnsonu tokom telefonskog razgovora da će izvršni organ EU istražiti zakonski tekst objektivno i u svijetlu "dobro poznatih kriterija" bloka, navodi komisija u saopćenju. 

Juncker je pozdravio Johnsonovu odlučnost da se napreduje u pregovorima prije oktobarskog sastanka Evropskog vijeća i da se ostvare pomaci ka postizanju sporazuma, dodaje se u saoopćenju.

"On je priznao pozitivne pomake po pitanju svih regulatornih poravnanja za sve robe i kontrolu roba koje ulaze u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije. Predsjednik je, ipak, uočio da postoje neke problematične tačke koje će zahtijevati dodatni rad u narednim danima, posebno po pitanju upravljanja "backstopom", dodaje se u saopćenju, pominjući mehanizam uvršten u sada napušteni sporazum kako bi se zadržala otvorenom granica između Sjeverne Irske i Irske.

Komisija je saopćila da će se sastanci između pregovaračkih timova EU i Velike Britanije održati u Bruxellesu u narednim danima.

"EU želi sporazum. Mi ostajemo jedinstveni i spremni da radimo 24 sata dnevno kako bi se to ostvarilo - kao što smo više od tri godine činili", saopćila je Evropska komisija, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU