Europski sud EU: Poslodavci moraju evidentirati radno vrijeme!

14.11.2019. 11:38 / Izvor: Akta.ba
Europski sud EU: Poslodavci moraju evidentirati radno vrijeme!

Europski sud donio je presudu u kojoj je izričito navedeno da poslodavci u državama članicama Europske unije moraju uspostaviti sustav za evidentiranje radnog vremena.

EU članice moraju poslodavcima dati zahtjev za obaveznim postavljanjem sistema za mjerenje radnog vremena.

Europski sud donio je presudu u kojoj je izričito navedeno da poslodavci u državama članicama Europske unije moraju uspostaviti sustav za evidentiranje radnog vremena.

Države EU moraju svoje poslodavce obvezati, da zbog osiguravanja pravilnog učinka direktive EU o radnom vremenu,i zakona o temeljnim pravima postave sistem za evidentiranje radnog vremena.

Najveći sindikat u Španjolskoj, CCOO je na europski sud uložio tužbu, u kojoj je zahtjevao da se utvrdi da kćerinska kompanija bankarskog diva Deutsche Bank ima obavezu postavljanja sistema za evidentiranje dnevnog radnog vremena, koji odrade njihovi zaposleni.

Sindikat je tražio, da sa sistemom bude moguće provjeriti poštivanje zakona o radnom vremena i obaveze određene tim zakonom. To znači da se svi podatci o prekovremenim satima u mjesecu moraju dostaviti i predstavnicima sindikata.

Po mišljenju sindikata, obaveza postavljanja takvog sistema evidencije radnog vremena proizlazi, ne samo iz nacionalne zakonodaje, nego i iz temeljnih prava EU i europske direktive o radnom vremenu.

Deutsche Bank je proturječila tim tvrdnjama, govoreći da sudske prakse u Španjolskoj, i zakoni ne određuju takvu obavezu. Tražili su da se mora voditi samo evidencija prekovremenih koji su odrađeni, te da se isti podatak posreduje samo zaposlenima na kraju mjeseca.

Prvostupanjska presuda je izrazila sumnju, da je pojašnjenje vrhovnog suda u skladu sa pravom EU, te se je obratilo na europski sud. Kako su zapisali na sudskom organu EU, našli su podataka da u iberskoj članici više od 54 posto odrađenih prekovremenih sati nije evidentirano.

Po njihovom mišljenju, pojašnjenje španjolskog prava , kojeg je prihvatio vrhovni sud, u praksi oduzima radnicima glavno sredstvo za dokazivanje, da su prošli najdalje trajanje radnog vremena, što znači da i predstavnici tih radnika nemaju sredstvo, potrebno za provjeru poštivanja predpisa koji se koriste na tom području.

Europski sud je to mišljenje potvrdio. Pri tome je ispostavilo i značenje temeljnih prava svakog radnika, do određenog radnog vremena i dnevnog ili tjednog odmora, koji je određen EU zakonom, te detaljnije pojašnjen u direktivi o radnom vremenu.

Bez sistema, koji omogućava evidentiranje radnog vremena, po mišljenju europskog suda, nije moguće objektivno i točno odrediti broj odrađenih radnih sati i njihovu preraspodjelu, kao niti broj prekovremenih sati. Zbog toga je teško, ili u praksi gotovo nemoguće osigurati da bi radnici ostvarili svoja prava.

Sud je izrazio mišljenje, da nacionalne uredbe, koje ne određuju obavezu korištenja instrumenta evidentiranja radnog vremena, ne osigurava pravi učinak europske zakonodaje o radnom vremenu.

Zaštita prava radnika kao temeljno pitanje u presudi

Kao najvažnije stavke u presudi svakako valja istaknuti da je sud položaj zaposlenika ocijenio kao slabiji u odnosu prema poslodavcima. Upravo zato, u presudi se ističe da su države članice Europske unije dužne poslodavcima nametnuti obvezu za uvođenjem sustava objektivnog, pouzdanog i pristupačnog mjerenja dnevnog radnog vremena.

U prvom redu, smisao ove presude je zahtjev za osiguranjem poštovanja zakonodavnog okvira koji se tiče radnog prava, a u prvom redu:

  • poštivanje prava radnika za dnevnim odmorom u trajanju od najmanje 11 sati neprekidno unutar 24 sata
  • pravo radnika na tjedni odmor i to neprekidni odmor od 24 sata u sedam dana
  • poštivanje odredbe da poslodavac ne traži od zaposlenika dulji rad od 48 sati unutar sedmodnevnog razdoblja izračunato kao prosječno referentno razdoblje koje ne smije biti dulje od četiri mjeseca, osim ako zaposlenik nije izrazio suglasnost s takvim radom.

Važno je reći da su nacionalni sudovi vezani za tumačenja koja Sud Europske unije izlaže u svojim presudama i nacionalni sudovi dužni su se u svojim postupanjima i odlukama držati tih tumačenja.

Kada je riječ o zakonodavstvu u Bosni i Hercegovini, u našem Zakonu o radu propisana je obveza vođenja evidencije o radnicima.

Elektronski sustavi za evidenciju i registraciju radnog vremena

Kako bi se osigurala usklađenost s domaćim i europskim zakonodavstvom, svakako preporučujemo korištenje softvera za evidenciju radnog vremena. Našim korisnicima nudimo mogućnost korištenja sustava za evidenciju radnog vremena koji nudi i mogućnost kontrole pristupa — All Hours.

All Hours je cloud sistem za elektronsku evidenciju radnog vremena. All Hours omogućuje registraciju zaposlenika preko računala, mobilne aplikacije ili Bluetooth beacona. Na taj način omogućuje jednostavno i pouzdano evidentiranje radnog vremena zaposlenika kako za veće tvrtke, tako i za tvrtke sa manjim brojem zaposlenika.

Želite saznati više o tome na koji način vodimo računa o evidenciji i registraciji radnog vremena? Za više informacija javite se na dario.radosevic@spica.com.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU