Zastupnici podržali plan Borisa Johnsona: Napuštamo EU 31. januara

22.12.2019. 11:18 / Izvor: Index.hr
Zastupnici podržali plan Borisa Johnsona: Napuštamo EU 31. januara

Čak 358 zastupnika glasalo je za, a 234 protiv prijedloga sporazuma o izlasku iz EU-a koji sada ide na dalju proceduru u Parlament.

Britanski zastupnici podržali su prijedlog premijera Borisa Johnsona da Velika Britanija napusti EU 31. januara.

Čak 358 zastupnika glasalo je za, a 234 protiv prijedloga sporazuma o izlasku iz EU-a koji sada ide na dalju proceduru u Parlament.

"Na toj tački Brexit će biti obavljen, bit će gotovo", rekao je u svom obraćanju prije glasanja Johnson,dodajući da "Žalosna priča od prošle tri godine doći će svom kraju i moći ćemo ići dalje", 

Zakon učvršćuje Johnsonovo izborno obećanje da Brexit službeno počne 31.januara te da se pregovara  o sporazumu o budućim odnosima sa EU do kraja sljedeće godine.

Johnson je  predstavio i radikalan plan rada svoje nove vlade koji predviđa brzi Brexit, nove trgovinske sporazume i preobrazbu zemlje kako bi se opravdalo povjerenje birača koji su mu omogućili uvjerljivu izbornu pobjedu.

Samo sedam dana nakon što je Johnsonova Konzervativna stranka osvojila najveću parlamentarnu većinu od Margaret Thatcher 1987., kraljičin govor otkrio je pojedinosti njegovih planova za zemlju nakon više od tri godine Brexit sage.

Johnson želi ispuniti očekivanja birača sjeverne i središnje Engleske koji su glasali za njega umjesto za oporbene laburiste za koje tradicionalno glasaju.

Među iznesenim obećanjima su povećanje potrošnje za zdravstvo, više kazne za nasilna kaznena djela i jačanje radničkih prava, a glavni prioritet sažet je u njegovu predizbornom sloganu da će "provesti Brexit", što potvrđuje da će Britaniju izvesti iz EU-a 31. januara.

Ovaj prijedlog onemogućit će daljnje produljenje prijelaznog razdoblja u kojem Velika Britanija više nije u EU, ali još uvijek slijedi mnoga pravila Europske unije, piše BBC.

Premijer je izjavio da je zemlja sada "korak bliže realizaciji Brexita".

Vođa laburista Jeremy Corbyn kazao je svojim zastupnicima da glasaju protiv, rekavši da postoji bolji i pravedniji način izlaska iz EU-a, ali njih šestero je ipak podržalo prijedlog Vlade.

Promjene u prijedlogu

Ovo su najvažnije promjene uvedene u raniji prijedlog koji je Donji dom parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva podržao u novembru, ali ga je kasnije povukla Vlada:

- Zakonska zabrana produljenja prijelaznog razdoblja koji bi trebao trajati najkasnije do 31. decembra 2020. godine, a tokom kojeg će se pregovarati o trgovinskom sporazumu između Velike Britanije i EU-a;

- Dozvola još većem broju britanskih sudova da nakon Brexita preispitaju presude Europskog suda pravde koje su zadržane u britanskom zakonu;

- Ministri trebaju podnositi godišnje izvješće parlamentu o sporovima s EU-om;

- Prijedlog zakona više ne sadrži prijašnju klauzulu o poboljšanju prava radnika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU