EBRD zaustavio širenje Monsantovih GMO proizvoda

06.03.2013. 10:49 / Izvor: seebiz.eu
EBRD zaustavio širenje Monsantovih GMO proizvoda

Nakon što se više od 150 svjetskih ekoloških organizacija obratilo Europskoj banci za obnovu i razvoj i zatražilo da ne odobri kredit od 40 milijuna dolara, zaustavljen je projekt koji je trebao omogućiti kompaniji Monsanto širenje na tržište Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske, Mađarske, Ukrajine i Turske

Nakon što se više od 150 svjetskih ekoloških organizacija obratilo Europskoj banci za obnovu i razvoj i zatražilo da ne odobri kredit od 40 milijuna dolara, zaustavljen je projekt koji je trebao omogućiti kompaniji Monsanto širenje na tržište Hrvatske, Srbije, Bugarske, Turske, Mađarske, Ukrajine i Turske. Taj je projekt trebao biti odobren početkom travnja ove godine, a američkoj kompaniji poslužio bi da se zaštiti od rizika nemogućnosti ovdašnjih poljoprivrednika platiti sjeme i ostale proizvode naručene od Monstanta. Ekolozi su podsjetili EBRD da svi takvi projekti moraju ispuniti stroge kriterije, uključujući ekološke, socijalne i korporativne standarde.

U svjetlu usklađivanja hrvatskih zakona s onima u Europskoj uniji, među kojima je i onaj o GMO-u te inicijative Referendumskog ustanka koji je u veljači skupio 600 tisuća potpisa za četiri pitanja među kojima je i ono o zabrani prometovanja, proizvodnji i prodaji GMO-a vrijedi podsjetiti što je američki biotehnološki div Monsanto. Često ga nazivaju 'sijačem smrti', a nedavno istraživanje kojim je skupina od 22 znanstvenika upozorila američku vladinu instituciju EPA (Environmental Protection Agency) na opasnosti koje predstavljaju genetski modificirani usjevi tvrtke Monsanto te su to objavili i u uglednom znanstvenom časopisu Environmental Sciences Europe.

Oni su otkrili kako Monsantov GM kukuruz stvara kukce mutante koji razvijaju posebne otpornosti kao rezultat masovnog korištenja GMO proizvoda. Zbog mutiranih insekata poljoprivrednici prisiljeni koristiti sve više pesticida. Naravno, Monsanto nije samo najveći proizvođač GM proizvoda nego ujedno i glavni proizvođač pesticida za zaštitu tih istih genetski modificiranih proizvoda. Najpopularniji i najprodavaniji Monsanto pesticid zove se "Roundup" zbog čije se obilate uporabe pojavio 'superkorov' koji se proširio na 120 milijuna hektara zemlje i potpuno uništio tamošnja poljoprivredna imanja. Moćni Monsanto u borbi za profit ne preže ni od skupih kampanja koje za cilj imaju da se u budućnosti ukinu svi natpisi koji upozoravaju da hrana koju kupujemo sadrži GMO.

Za travanj ove godine najavljen je i referendum na kojemu će se 500 milijuna građana zemalja EU izjasniti jesu li za GMO ili ne.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU