Britanski zakonodavci će glasati o promjeni dijela Brexita

23.09.2020. 08:33 / Izvor: Agencije
Britanski zakonodavci će glasati o promjeni dijela Brexita

Očekuje se da će vlada usvojiti glasove o nacrtu zakona nakon što je premijer Boris Johnson napravio kompromis s buntovnim zakonodavcima.

Britanski poslanici trebali bi održati ključno glasanje o zakonu koji bi nadjačao dio sporazuma o povlačenju zemlje iz EU u utorak, uprkos snažnom protivljenju u Briselu, Belfastu i Dublinu.

Očekuje se da će vlada usvojiti glasove o nacrtu zakona nakon što je premijer Boris Johnson napravio kompromis s buntovnim zakonodavcima u svojoj konzervativnoj stranci, prenio je dpa.

Johnson želi napraviti pravni okvir koji mu daje moć da zamijeni odredbu koja bi Sjevernoj Irskoj nametnula druga carinska pravila nakon Brexita od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Odredbom se želi spriječiti stvaranje graničnih provjera između Sjeverne Irske, koja napušta EU kao dio Ujedinjenog Kraljevstva, i Republike Irske članice EU.

Kritičari, uključujući pet bivših britanskih premijera i nekoliko viših konzervativaca, upozorili su da bi izmjena dijela sporazuma o Brexitu mogla prekršiti međunarodno pravo i narušiti povjerenje u EU i druge partnere.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU