Brexit: Britanski zastupnici potvrdili konroverzni nacrt zakona

30.09.2020. 08:39 / Izvor: HINA
Brexit: Britanski zastupnici potvrdili konroverzni nacrt zakona

Dvije strane u utorak u Bruxellesu nastavile su s devetim krugom pregovora koji bi trebao završiti u petak.

Britanski donji dom parlamenta potvrdio je u utorak nacrt zakona koji dovodi u pitanje neke obveze Ujedinjenog Kraljevstva iz Sporazuma o razdruživanju s EU-om, unatoč prijetnji sudom iz Bruxellesa i nesuglasicama unutar Konzervativne stranke.

Britanci su nedavno rekli da žele izmijeniti uvjete ugovora o izlasku iz EU-a po cijenu da ugroze pregovore s Europljanima o budućim trgovinskim vezama čiji se deveti krug održava u Bruxellesu. Sporan nacrt zakona dovodi u pitanje neke obveze UK-a iz ugovora koji uređuje njegov izlazak iz EU-a 31. siječnja.

Tekst preispituje neke odredbe o britanskoj pokrajini Sjevernoj Irskoj predviđene kako bi se spriječila ponovna uspostava granice s Republikom Irskom, koje su ocijenjene presudnima za očuvanje mira na otoku.

Bijesni zbog takvog zaokreta koji, priznaju same britanske vlasti, krši međunarodno pravo, Europljani su Londonu dali rok do kraja mjeseca da povuče svoj nacrt, rekavši u protivnom da će se obratiti sudu.

Nacrt zakona je usvojen s 340 glasa za i 256 protiv u trećem čitanju i sada ide na raspravu u gornji dom.

Kako bi smirila duhove u svojem taboru, vlada je prihvatila amandman koji daje više ovlasti parlamentu u kontroli kontroverznih odredbi, ali time nije zadovoljila Bruxelles.

Za Borisa Johnsona cilj nacrta zakona je obraniti teritorijalni integritet Velike Britanije, ali za Europljane, to je udarac međusobnom povjerenju u ključnoj fazi pregovora o budućim odnosima.

Dvije strane u utorak u Bruxellesu nastavile su s devetim krugom pregovora koji bi trebao završiti u petak. Osam prethodnih nije dovelo ni do kakvog većeg proboja.

Vrijeme za dogovor curi: Johnson si je dao krajnji datum 15. listopada, a EU do kraja mjeseca.

Zeleno svjetlo Zastupničkog doma nije veliko iznenađenje s obzirom na većinu kojom Johnson raspolaže u donjem domu, unatoč kritikama pet bivših premijera i dijela vladajućih konzervativaca.

Nakon razvoda na početku godine, Velika Britanija i Europska unija odredile su cilj da postignu trgovinski sporazum u listopadu kako bi izbjegle da na kraju završe bez sporazuma 1. siječnja 2021. što bi bilo potencijalno ekonomski pogubno.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU