Kako se Parlament prilagodio nastavku rada tokom pandemije

01.11.2020. 12:20 / Izvor: Akta.ba
Kako se Parlament prilagodio nastavku rada tokom pandemije

Parlament se prilagodio kako bi nastavio s radom i kako bi se čuli glasovi zastupnika.

Pandemija COVID-19 prisilila je Parlament na ograničavanje fizičkih sastanaka i rad na daljinu, ali zastupnici i dalje rade na hitnim mjerama i dugoročnim prioritetima.

Parlament nastavlja obavljati svoje ključne funkcije: donošenje zakona, odobravanje proračuna EU-a i nadgledanje Komisije.

Prilagodba je omogućila nastavak rada odbora i održavanje plenarnih sjednica kako bi se pokrenule mjere za odgovor na pandemiju COVID-19 i donijele odluke za dugoročne prioritete poput Zelenog plana, digitalnih usluga, poljoprivredne politike EU-a, dugoročnog proračuna i Brexita.

Kao i milioni drugih Europljana, zastupnici i zaposlenici Parlamenta zbog karantene i socijalnog distanciranja rade od kuće kako bi se ograničilo širenje koronavirusa.

"Demokratija ne može prestati usred ovako dramatične krize… Kao zakonodavci imamo sredstva, mogućnost i dužnost pružanja pomoći" , rekao je predsjednik Parlamenta Sassoli u ožujku 2020. uoči prve plenarne sjednice na kojoj se koristilo glasanje na daljinu.

Parlament se prilagodio kako bi nastavio s radom i kako bi se čuli glasovi zastupnika.

Prije pandemije, za glasanje je bila potrebna fizička prisutnost u vijećnici.

Prema pravilima, pravo glasa je osobno pravo, a zastupnici glasaju pojedinačno i osobno. 

Parlament je razvio sustav glasanja na daljinu koji je siguran, zahvaljujući ugrađenom mehanizmu verifikacije, i efikasan.

Na plenarnoj sjednici krajem ožujka održala se jedna rasprava i 11 glasanja, a na plenarnoj sjednici krajem listopada 18 rasprava i više od 1 500 glasanja.

Zastupnici su mogli sudjelovati na plenarnoj sjednici u listopadu iz ureda Europskog parlamenta u državama članicama.

Zbog ozbiljne zdravstvene situacije plenarne sjednice trenutačno se održavaju na daljinu, no predsjednik je izjavio da će se Parlament vratiti u svoje sjedište u Strasbourgu čim to okolnosti dozvole.

Zastupnici glasaju na daljinu.

Rad u odborima također je prilagođen, a sastanci se održavaju putem videokonferencija ili u hibridnom obliku, te se i dalje provode prevođenje i glasanje.

Sedam klubova zastupnika i upravljačka tijela, kao što je Konferencija predsjednika, također nastavljaju s radom na daljinu.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU