Eurozona spremna razgovorati o novom programu pomoći za Kipar

22.03.2013. 10:14 / Izvor: Fena
Eurozona spremna razgovorati o novom programu pomoći za Kipar

Zemlje članice eurozone spremne su razgovarati o novom programu pomoći koji kiparske vlasti trebaju predložiti što je prije moguće te naglašavaju da treba u potpunosti jamčiti za pologe do 100.000 eura, kaže se u izjavi ministara finansija 17 zemalja eurozone.

Zemlje članice eurozone spremne su razgovarati o novom programu pomoći koji kiparske vlasti trebaju predložiti što je prije moguće te naglašavaju da treba u potpunosti jamčiti za pologe do 100.000 eura, kaže se u izjavi ministara finansija 17 zemalja eurozone koji su u četvrtak navečer održali telefonsku konferenciju. "Eurogrupa je spremna razgovorati s kiparskim vlastima o nacrtu novog prijedloga koji kiparske vlasti trebaju predstaviti što je prije moguće", kaže se u izjavi. "Eurogrupa potvrđuje važnost punog jamstva za pologe ispod 100.000 eura u Evropskoj uniji", dodaju ministri finansija eurozone.

Krajem prošle sedmice, eurogrupa je jednoglasno, uključujući i kiparski glas, usvojila program pomoći u visini od 10 milijardi eura, s tim da se porezom na štedne uloge građana prikupi 5,8 milijardi. Po tom dogovoru, svi polozi do 100.000 eura oporezivali bi se po stopi od 6,75 posto, a preko toga iznosa po stopi od 9,9 posto. U ponedjeljak je to promijenjeno na način da se polozi do 20.000 eura ne oporezuju. Međutim, kiparski parlament je u utorak to odbio.

 Presedan zadiranja u neotuđivo pravo privatnog vlasništva, što je jedan od postulata zapadne demokracije, zabrinuo je ne samo Kiprane, nego i stanovnike drugih zemalja EU-a koji se pitaju može li takav scenarij odjednom pogoditi i njih.

Međunarodni kreditori ne žele Kipru odobriti pomoć u iznosu od oko 17,5 milijardi, na koliko se procjenjuju potrebe zemlje, jer taj iznos odgovora njegovu BDP-u i u slučaju da se odobri dug te zemlje bi eksplodirao s malim izgledima da ikada bude vraćen.

U slučaju da iznos pomoći bude 10 milijardi eura, dug bi dosegnuo 57 posto kiparskog BDP-a, što se smatra održivim nivom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU