EK predlaže mjere za jačanje zdravstvene zaštite i stvaranje zdravstvene unije

12.11.2020. 09:01 / Izvor: HINA
EK predlaže mjere za jačanje zdravstvene zaštite i stvaranje zdravstvene unije

Evropska komisija je u srijedu predložila niz mjera za jačanje zdravstvene zaštite i bolju pripremljenost na razini EU-a za buduće zdravstvene krize.

Evropska komisija je u srijedu predložila niz mjera za jačanje zdravstvene zaštite i bolju pripremljenost na razini EU-a za buduće zdravstvene krize.

"Naš je cilj zaštiti zdravlje europskih građana. Pandemija koronavirusa istaknula je potrebu za više koordinacije u Europskoj uniji, otpornije zdravstvene sustave i bolju pripremljenost za buduće krize", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Na temelju naučenog tijekom proteklih devet mjeseci u borbi protiv pandemije covida 19, Komisija predlaže zdravstveni okvir za bolju pripremljenost na razini EU-a, nadzor, procjenu rizika, rano upozorenje i brzi odgovor.

"Današnji prijedlozi dat će Evropskoj uniji i zemljama članicama jače alate za poduzimanje brzih, odlučnih i koordiniranih poteza; nove krizne mandate Evropskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC) i Evropskoj agenciji za lijekove (EMA) te novi pravni okvir za prekogranične zdravstvene prijetnje", navodi Komisija.

Nove mjere predstavljaju prvi korak u izgradnji zdravstvene unije. Zdravstvena skrb je u isključivoj nadležnosti država članica, a na razini EU-a mogu se jedino bolje koordinirati mjere koje članice donose za rješavanje zdravstvenih kriza.

"Danas počinjemo graditi evropsku zdravstvenu uniju kako bismo zaštitili građane visokokvalitetnom skrbi u krizama i opremili Uniju i njezine države članice za spriječavanje i upravljanje zdravstvenim krizama koje utječu na cijelu Uniju", kaže predsjednica Komisije von der Leyen.

Tri predložene uredbe upućene su Vijeću i Europskom parlamentu koji trebaju ispregovarati i usvojiti konačne zakonske tekstove. Uredbe stupaju na snagu čim se usvoje i mogu se izravno primjenjivati.

Prema novoj Uredbi o ozbljnim prekograničnim zdravstvenim prijetnjama, EU će moći usvojiti zajedničke mjere na evropskoj razini kako bi se mogli suočiti s budućim prekograničnim krizama - proglasiti izvanrednu zdravstvenu situaciju na razini EU-a, čime se pokreće pojačana koordinacija koja će omogućiti razvoj, stvaranje zaliha i nabavu proizvoda za prevladavanje krize; jačati planove za bolju pripremljenost, izvještavanje i reviziju na razini EU-a te uspostaviti integrirani sustav za nadzor prenosivih bolesti i ostalih zdravstvenih prijetnji.

Ostale dvije uredbe odnose na jačanje mandata evropskih agencija - Evropskog centra za kontrolu i sprječavanje bolesti i Evropske agencije za lijekove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU