Kipar postigao dogovor sa kreditorima

25.03.2013. 09:21 / Izvor: eKapija.ba
Kipar postigao dogovor sa kreditorima

Kipar je postigao dogovor s predstavnicima međunarodne kreditorske trojke - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, kojim će izbjeći bankrot i eventualno napuštanje evrozone.

Kipar je postigao dogovor s predstavnicima međunarodne kreditorske "trojke" - Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke, kojim će izbjeći bankrot i eventualno napuštanje eurozone. Kiparski predsjednik Nikos Anastasijadis, učešnik u pregovorima u Briselu koji su trajali skoro 12 sati, rekao je da je "zadovoljan" ishodom skupa.

Od međunarodnih kreditora Nikozija će dobiti 10 milijardi eura. U zamjenu za pomoć će morati da smanji preveliki bankarski sektor, sprovede strukturne reforme i privatizuje državnu imovinu. Dogovoreno je da se jednokratno oporezuju bankarski ulozi u Kiparskoj banci veći od 100.000 evra, što će donijeti oko 4,2 milijarde eura.

Ove mjere će produbiti krizu na Kipru i dovešće do gubitaka radnih mjesta. "Biće vrlo teško za zemlju, ali će Evropska komisija učiniti sve da ublaži posljedice koje će ovaj plan imati po građane", poručio je komesar EU za ekonomska i finansijka pitanja Oli Ren.

Parlament Kipra je prošle nedjelje odbacio prethodni sporazum sa EU i MMF-om koji je predviđao da se svi ulozi u kiparskim bankama jednokratno oporezuju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU