Von der Leyen: Napredak u pregovorima s Londonom, ali ostalo još dosta posla

21.11.2020. 10:02 / Izvor: HINA
Von der Leyen: Napredak u pregovorima s Londonom, ali ostalo još dosta posla

U pregovorima o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije posljednjih dana postignut je napredak, ali do sporazuma preostalo je još dosta posla, izjavila je u petak predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

U pregovorima o budućim odnosima EU-a i Velike Britanije posljednjih dana postignut je napredak, ali do sporazuma preostalo je još dosta posla, izjavila je u petak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

"Nakon teških tjedana s vrlo sporim napretkom, posljednjih dana postignut je veći napredak u važnim područjima. To je dobro", rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

Međutim, "preostalo je još dosta posla" poglavito u tri najteža područja - jednakih uvjeta u tržišnom natjecanju, pristupu europskih ribara britanskim vodama i načinu rješavanja sporova u budućem sporazumu.

Predsjednica Komisije dodala je da je u području jednakih uvjeta na tržištu postignut napredak po pitanju državnih potpora.

Međutim "i tu je preostalo nekoliko metara do ciljne crte", rekla je.

Velika Britanija je napustila Europsku uniju 31. siječnja, a do kraja ove godine na snazi je prijelazno razdoblje unutar kojeg Velika Britanija primjenjuje europska pravila.

Za razdoblje nakon isteka prijelaznog razdoblja potrebno je dogovoriti sporazum o budućim odnosima za koji je sve manje vremena, pogotovo što svaki dogovor mora proći ratifikaciju u EU-u i u Velikoj Britaniji.

Bez sporazuma o budućim odnosima, objema stranama prijeti opasnost ekonomskog šoka, što je najmanje poželjno pogotovo usred koronakrize.

Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU