Dogovor o proračunu EU-a za 2021. čeka rješenje mađarsko-poljske blokade

05.12.2020. 11:06 / Izvor: HINA
Dogovor o proračunu EU-a za 2021. čeka rješenje mađarsko-poljske blokade

Pregovarači Vijeća i EP-a postigli su u petak načelnu suglasnost o proračunu za 2021., ali dogovor ne može biti formaliziran.

Pregovarači Vijeća i EP-a postigli su u petak načelnu suglasnost o proračunu za 2021., ali dogovor ne može biti formaliziran dok se ne usvoji veliki financijski paket koji uključuje sedmogodišnji proračun i plan za oporavak od posljedica pandemije koronavirusa.

Pregovori su vođeni pod pretpostavkom da će Višegodišnji financijski okvir (VFO) i plan za oporavak EU sljedeće generacije biti usvojeni do kraja godine.

Prema pravilima za donošenje godišnjih proračuna, dvije zakonodavne institucije - Vijeće i Europski parlament - imaju rok od tri tjedna za dogovor nakon što svaka od tih institucija utvrdi svoja stajališta za pregovore.

Taj rok istječe u ponedjeljak, 7. prosinca. Dogovor je dakle postignut u roku, ali zasad nema pravne podloge da se on formalizira.

U slučaju da se dogovor ne postigne u trotjednom roku ili, konkretno u ovoj situaciji, kada ne postoji pravna podloga za novi proračun, Komisija je dužna predstaviti novi prijedlog proračuna i onda se cijeli postupak ponavlja ispočetka.

Ovaj dogovor, iako još ne može formalno biti usvojen, ipak je od velike važnosti, jer će Komisija sada predložiti potpuno isti proračun kakav je dogovoren između Vijeća i Parlamenta, što će onda omogućiti brzo usvajanje čim se riješi pitanje blokade cijelog financijskog paketa za sljedećih sedam godina.

Ako se blokada ne riješi, proračun za sljedeću godinu morat će funkcionirati po sustavu "privremenih dvanaestina", što se nije dogodilo još od 1988. godine. Taj sustav predviđa da se mjesečno ne smije potrošiti više od jedne dvanaestine proračuna iz prošle godine.

No, to sa sobom nosi i brojne negativne implikacije, među ostalim i znatno smanjenje sredstava, pogotovo za kohezijska sredstva i ruralni razvoj.

Mađarska i Poljska blokiraju cijeli financijski paket težak 1824 milijardi eura, jer ne žele da se dodjela sredstava iz europskog proračuna uvjetuje poštivanjem načela vladavine prava.

Ako se sljedeći tjedan na samitu čelnika EU-a ne nađe rješenje za mađarsko-poljsku blokadu, EU će vjerojatno pokušati naći alternativno rješenje za plan za oporavak, koji je težak 750 milijardi eura, a u kojem bi sudjelovale one članice koje to žele.

"Ovaj dogovor pokazuje da Europa može zajedno djelovati u kriznim vremenima. Ipak, proračun za 2021. može stupiti na snagu jedino kada se ukloni blokada za cjelokupni paket sedmogodišnjeg proračuna i i plana za oporavak. Bez toga, očekuje nas drastično smanjenje financiranja od početka sljedeće godine", izjavio je njemački veleposlanik Michael Klauss.

Prema današnjem dogovoru, proračun za sljedeću godinu u preuzetim obvezama iznosi 164,2 milijarde eura, a u plaćanjima 166,1 milijardi eura. Za nepredviđene situacije predviđena je rezerva od 800 milijuna eura.

Dogovor je pozdravio zastupnik Karlo Ressler, koji je bio pregovarač Europske pučke stranke za proračun za 2021. godinu.

"Prvi godišnji proračun nakon početka globalne pandemije bit će važan dio europskog oporavka, koji neće biti moguć bez dinamičnih malih i srednjih poduzeća. Proračun za 2021. snažno podržava modernizaciju Europe i investicije u zdravstvo, digitalizaciju i infrastrukturu", izjavio je Ressler.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU