Von der Leyen: EU će što prije osigurati vakcine za Zapadni Balkan

22.01.2021. 09:31 / Izvor: Agencije
Von der Leyen: EU će što prije osigurati vakcine za Zapadni Balkan

Odlučeno je da se posebnim mehanizmom Unije osigura Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice.

Evropska unija će posebnim mehanizmom "što je prije moguće" osigurati vakcine protiv korona virusa za zemlje Zapadnog Balkana i još neke susjede, izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, saopštivši ishod video zasjedanja vođa EU-a, prenosi Tanjug.

Von der Leyen je objasnila da se ispostavilo da je složen postupak dostavljanja vakcina siromašnim i zemljama van Unije kroz međunarodni mehanizam COVAX i zato je odlučeno da se posebnim mehanizmom Unije osigura Zapadnom Balkanu dostava vakcina koje će dati članice EU-a.

Čelnici EU-a su takođe odlučili da se zbog naglog širenja opasne nove varijante virusa "jako obeshrabre nebitna putovanja" unutar Unije, ali i očuva jedinstveno tržište EU-a i "šengenska zona", a moraju se tačno utvrditi i "crvene zone" u svijetu i zahtijevati da lica koja odatle dolaze u Uniju prethodno moraju imati test na korona virus.

Von der Leyen i predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel su predočili da je u EU sve veća zabrinutost zbog širenja nove varijante korona virusa i naglasili da će zato biti poduzete sve mjere da se ubrza masovna vakcinacija stanovništva.

Oni su naglasili da je cilj da se do ljeta vakciniše najmanje 70 posto stanovništva EU.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU