Von der Leyen razgovarala s čelnikom AstraZenece o isporuci vakcina

26.01.2021. 12:29 / Izvor: Akta.ba
Von der Leyen razgovarala s čelnikom AstraZenece o isporuci vakcina

Evropska unija vrši pritisak na farmaceutsku kompaniju AstraZeneca da isporuči više doza vakcina za njenih 27 članica i da se drži prvobitnog obećanja.

Evropska unija vrši pritisak na farmaceutsku kompaniju AstraZeneca da isporuči više doza vakcina za njenih 27 članica i da se drži prvobitnog obećanja da će, kada njena vakcina dobije odobrenje EU, njena proizvodnja ispuniti ciljeve navedene u ugovoru dvije strane.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je održala urgentne razgovore s čelnikom kompanije Pascalom Soriotom, dok se predstavnici članica EU također sastaju sa zvaničnicima AstraZenece kako bi ohrabrili britansko-švedsku kompaniju da pojača svoju proizvodnju vakcina i da ispuni svoje ugovorne obaveze.

EU, s ekonomijom i političkom težinom najvećeg trgovinskog bloka u svijetu, značajno zaostaje za zemljama poput Izraela i Britanije u vakcinaciji najranjivijih kategorija stanovništva i zdravstvenih radnika. Čelnici bloka suočavaju se sa žestokim kritikama što previše sporo djeluju.

Planirano je da Evropska medicinska agencija ocijeni vakcinu protiv koronavirusa Oxford-AstraZeneca, i njeno odobrenje iščekuje se s velikim nestrpljenjem. Vakcina AstraZeneca već se koristi u Britaniji i također je odobrena za korištenje u brojnim drugim zemljama među kojima su Indija, Pakistan, Argentina i Meksiko.

Objava AstraZenece da će isporučiti manje vakcina u EU samo pojačava pritisak na 27-člani blok, posebno nakon što je Pfizer-BioNTech, koji je proizveo prvu vakcinu koju je odobrila EU, nije u prošloj sedmici ispunio  svoje obećanje isporuka u EU. Pfizer je privremeno umanjio isporuke vakcina u EU i u Kanadu dok je reorganizirao tvornicu u Belgiji kako bi povećao ukupnu proizvodnju. Italija je zaprijetila da će tužiti Pfizer zbog odgoda.

Politički pritisak je potaknuo izvršni organ EU na akciju u ponedjeljak, dok je von der Leyen telefonski razgovarala s čelnikom AstraZenece.

"Ona je jasno poručila kako očekuje od AstraZenece isporuku ugovorenih količina predviđenih u ugovornim aranžmanima uoči sporazuma o nabavci", izjavio je njen portparol Eric Mamer.

"Podsjetila je Soriota da je EU uložila značajne sume u kompaniju kako bi precizno osigurala da se proizvodnja ojača čak i prije uslovnog odobrenja Evropske medicinske agencije", kazao je Mamer.

EU je potpisala ugovore o nabavci šest vrsta vakcina i više od dva miliona doza, ali su samo vakcine Pfizer-BioNTech i Moderne odobrene za upotrebu do sada, prenosi AP.

Fotografija: Arhiva

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU