Boeing 737 Max dobio odobrenje da leti po Evropi

28.01.2021. 11:29 / Izvor: Agencije
Boeing 737 Max dobio odobrenje da leti po Evropi

Avion američke kompanije bio je prikovan za tlo 22 mjeseca nakon dvije nesreće, u kojima je poginulo 346 osoba.

Evropska agencija za zračnu sigurnost (EASA) objavila je u srijedu da je dala službeno zeleno svjetlo za povratak na evropsko nebo avionu Boeing 737 Max, prikovanom za tlo 22 mjeseca nakon dvije nesreće.

"Nakon dubinske analize EASA-e, utvrdili smo da je 737 Max siguran za letenje. Ta procjena je provedena potpuno neovisno od Boeinga ili Američke savezne zračne uprave i bez ikakvog ekonomskog ili političkog pritiska", naveo je u saopćenju izvršni diretor EASA-e Patirck Ky.

Evropa je tako ukinula 22-mjesečnu zabranu letenja tog aviona, što je razljutilo porodice nekih od 346 poginulih u padu letjelica, koje odluku smatraju preuranjenom, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Zeleno svjetlo EASA-e je ključni korak naprijed u razrješenju gotovo dvogodišnje krize, do koje je došlo zbog pada tog jako prodavanog aviona u Indoneziji i Etiopiji, povezanih s greškom softwarea u kokpitu.

SAD je ukinuo zabranu u novembru prošle godine, a isto su učinili Brazil i Kanada.

Kina, koja je prva zabranila letenje nakon druge nesreće u martu 2019. godine i na koju otpada četvrtina prodaje Maxa, još nije objavila kako će postupiti.

Nakon privremenog odobrenja u novembru, EASA je analizirala mišljenja 38 stručnjaka i "primila izvještaj nekoliko "zviždača", koje smo pažljivo analizirali i uzeli u obzir", rekao je Ky u ponedjeljak.

To, dodao je, nije ukazalo na nove tehničke probleme.

No, udruženje žrtava u Francuskoj Solidarnost i pravda nazvala je taj potez “preuranjenim, neodgovarajućim pa čak i opasnim”.

Analitičari i šefovi aviokompanija kažu da je EASA, koja predstavlja 31 evropsku zemlju, izašla jača iz krize koja je oslabila vodstvo SAD-a u sigurnosti zračnog saobraćaja.

Srodna američka agencija, Savezna uprava za zračni saobraćaj, našla se na udaru kritika da je napravila propuste prilikom odobrenja Maxa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU