EU od marta uvodi nove, poboljšane energetske oznake za kućne uređaje

19.02.2021. 14:36 / Izvor: Agencije
EU od marta uvodi nove, poboljšane energetske oznake za kućne uređaje

Evropska unija, naime, od marta za kućne uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake.

U cijeloj Evropi dio tehničkih uređaja, uključujući većinu aparata za kuću, nosiće novu, poboljšanu energetsku oznaku, kojoj je cilj lakše uporediti energetsku efikasnost i prema tome odabrati uređaj.

Kupite li danas uređaj s oznakom A+++ kao stepenom njegove energetske efikasnosti, znajte da će isti takav od 1. marta nositi oznaku B.

To, međutim ne znači da će vam televizor, mašina za veš ili mikser preko noći "gutati" više kilovata pa biste žalili što ste se žurili sa nabavkom, već je stvar da ćemo odsad moći lakše upoređivati efikasnost samih aparata. I prema tome odabrati pravi, koji je štedljiviji, piše Poslovni dnevnik.

Evropska unija, naime, od marta za kućne uređaje uvodi nove i, tvrdi se, poboljšane energetske oznake, prepoznatljive po bojama, od tamno zelene koje označavaju najmanje potrošače, do crvene koja predstavlja uređaje najniže energetske efikasnosti. Oznake i boje na ljestvici ostaju, ali im se raspon zapravo smanjuje.

"Danas je većina proizvoda na tržištu u prva tri energetska razreda, jer su uređaji postali sve energetski efikasniji. Stoga je najvažnija promjena revidirani sistem ocjenjivanja, koji će se kretati od A do G. Više neće biti dodataka za plus (npr. A +++), što će oznaku učiniti jednostavnijom i lakšom za razumijevanje", objašnjavaju u Energetskom institutu Hrvoje Požar u Zagrebu.

Ostala važna poboljšanja uključuju: QR kod koji će dovesti do dodatnih i detaljnih informacija o proizvodu, dizajn cijele naljepnice i izmijenjeni, intuitivniji piktogrami.

Od uvođenja na tržište 1994. godine, energetska oznaka jedna je od najuspešnijih inicijativa Evropske unije za potrošače, pomažući im da odaberu energetski efikasne proizvoda, istovremeno dajući važan doprinos postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU. Tokom poslednjih 25 godina energetska oznaka EU postigla je veliki uspjeh u pomaganju potrošačima u upoređivanju i odabiru pravih proizvoda.

Za manje od dvije nedjelje frižideri, zamrzivači, mašine za pranje veša ili sudove, televizori i drugi aparati nosiće naljepnice s novom revidiranom ljestvicom energetskih oznaka, a od 1. septembra 2021. godine i izvori svjetlosti, odnosno lampe, sijalice i slično imaće takve nove oznake. Sve ostale grupe proizvoda dobiće novu energetsku oznaku najkasnije do 2030. godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU