Češka uvodi strogi lockdown, 5.000 vojnika će pomagati policiji u nadzoru

27.02.2021. 08:54 / Izvor: Agencije
Češka uvodi strogi lockdown, 5.000 vojnika će pomagati policiji u nadzoru

Otvorene ostaju prodavnice s namirnicama, apoteke, trgovine za namirnice za kućne ljubimce, benzinske pumpe, automehaničarske radnje.

Češka Republika od ponedjeljka ulazi u strogi lockdown koji će biti manifestovan trosedmičnom zabranom kretanja stanovništva uz zatvaranje škola, obdaništa...

Vanredna situacija zbog veoma loše epidemiološke slike i velikog broja hospitaliziranih osoba bit će na snazi do 28. marta, a vlada će pokušati da još više smanji kontakte i kretanje ljudi tako što je naredila da naredne tri sedmice Česi ne napuštaju okrug u kojem žive, osim zbog posla, odlaska ljekaru ili hitno neophodnog obilaska porodice.

U sprovođenju mjera policiji će pomagati i 5.000 vojnika. Ove informacije je potvrdila i ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević Sopta.

"U Češkoj Republici je odlučeno o novom vanrednom stanju, koje će uključivati zabranu kretanja stanovništva od ponedjeljka pa tri naredna tjedna među češkim okruzima, gdje će samo zaposlenici moći s potvrdama na posao, a bit će i testirani. Kako javlja ČT24 zatvoreni će biti i vrtići te prvi i drugi razredi osnovnih škola koji su dosada jedini radili", kazala je ambasadorica Mlinarević-Sopta. 

Ministar unutarnjih poslova Jan Hamaček objavio je da će i 5.000 vojnika pomagati policiji u nadzoru mjera i pozvao ljude da naredna tri tjedna ostanu kod kuće ukoliko je to moguće, te pomognu svojom odgovornošću. Kretanje je moguće unutar okruga, šetnje i sport izvan gusto naseljenih područja/na selu, te izvođenje ljubimaca u području mjesta stanovanja, 500m od doma. Maske od ponedjeljka i na otvorenom, osim kad ste sami u prirodi", napisala je.

Otvorene ostaju prodavnice s namirnicama, apoteke, trgovine za namirnice za kućne ljubimce, benzinske pumpe, automehaničarske radnje.

"Još jedno vanredno stanje nakon što je broj mrtvih dosegnuo brojku od 19.999 osoba, a u bolnicama je iznimno komplicirano stanje s brojem pacijenata koji uskoro dosežu kapacitet raspoloživih kreveta. Premijer Babiš istaknuo je da je svjestan da će odluke izazvati mnoštvo kritika, ali da nemaju drugog izbora, te dodao da je otvaranje radnji 03. decembra pred Božić bila greška, utvrdivši da je opozicija tražila otvaranje trgovina", napisala je Mlinarević Sopta.

Ambasadorica je na kraju poručila da će Ambasada BiH u Pragu biti kao i dosada tu u svako vrijeme za sve državljane BiH koji žive u toj zemlji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU