Hahn obacio optužbe o neravnopravnoj raspodjeli vakcina

15.03.2021. 12:35 / Izvor: Agencije
Hahn obacio optužbe o neravnopravnoj raspodjeli vakcina

Evropski komesar kaže da su zemlje Evropske unije "igrale na kartu" značajno jeftinije vakcine AstraZeneca i da su sada pogođene problemima s isporukama.

Evropski komesar za budžet i administraciju Johannes Hahn odbacio je tvrdnje austrijskog kancelara Sebastiana Kurza da se ne poštuje ravnomjerna raspodjela vakcina na osnovu dogovorenog principa o podjeli po broju stanovnika.

Komesar, koji je član Kurzove Narodne partije Austrije (OVP), kazao je za Salzburger Nachrichten i Oberosterreichische Nachrichten da se krivica za činjenicu da su pojedine zemlje Evropske unije dobile više vakcina nego što bi trebalo na osnovu broja stanovnika ne može pripisati Briselu.

"Igrali na kartu" značajno jeftinije vakcine

Naglasio je da je činjenica da su pojedine zemlje, kao Malta ili Danska, u potpunosti iscrpile svoj kontingent, dok druge, kao Austrija, to nisu učinile.

Istakao je da su zemlje pretežno "igrale na kartu" značajno jeftinije vakcine AstraZeneca te da su sada pogođene problemima s isporukama tog proizvođača.

Među tim zemljama je i Austrija, koja je strategiju vakcinacije većim dijelom gradila na vakcini AstraZeneca, rekao je Hahn.

Obećao ulaganje maksimalnih napora Evropske komisije da se pomogne teško pogođenim korona žarištima u Evropi.

"Kao što smo nedavno u slučaju austrijske pokrajine Tirol učinili stavljajući na raspolaganje 100.000 doza vakcina BioNTech-Pfizer", objasnio je Hahn.

Dodao je da su sve zemlje članice u odborima EU-a podržale sve odluke.

Investicije u zelenu tehnologiju i digitalizaciju

Hahn je insistirao na brzoj primjeni korona fonda za obnovu.

Predviđenih 750 milijardi eura treba nakon pandemije evropsku privredu podstaći, prije svega, investicijama u zelenu tehnologiju i digitalizaciju, objasnio je on.

Hahn je ukazao da je potrebno, da bi se novac mogao staviti na raspolaganje, da 27 zemalja EU-a ukloni sve prepreke, a to mora da se obavi ratifikacijom takozvane odluke o vlastitim sredstvima, što je do sada uradilo samo devet država, a među njima nije Austrija.

Fotografija: EPA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU