Britanija i EU traže način za "win-win" situaciju oko vakcina

25.03.2021. 10:21 / Izvor: Agencije
Britanija i EU traže način za 'win-win' situaciju oko vakcina

S obzirom na našu međusobnu ovisnost, radimo na konkretnim koracima koje možemo poduzeti, navedeno je u zajedničkom saopćenju.

Velika Britanija i Evropska komisija saopćile su da razgovaraju o potencijalnoj saradnji i stvaranju "win-win" situacije po pitanju vakcine protiv korona virusa, nakon što je blok zaprijetio da će ograničiti izvoz vakcine.

Evropska komisija je zaprijetila zabranom izvoza u zemlje poput Britanije koje imaju više stope provakcinisanosti, ali ne izvoze doze vakcina u EU.

Cilj mjere EU-a je osigurati zalihe za građane bloka usred trećeg vala pandemije korona virusa, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

"S obzirom na našu međusobnu ovisnost, radimo na konkretnim koracima koje možemo poduzeti – kratkoročno, srednjoročno i dugoročno te stvoriti "win-win" situaciju i proširiti opskrbu vakcine za sve naše građane", navode u zajedničkom saopćenju.

Iz EU-a je do sada u Veliku Britaniju izvezeno više od 10 miliona doza vakcina, a u suprotnom smjeru nijedna.

"Na kraju, otvorenost i globalna saradnja svih zemalja bit će ključne za konačno prevladavanje ove pandemije i osiguravanje bolje pripreme za suočavanje s budućim izazovima. Nastavit ćemo razgovarati", dodaje se.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU