EU treba blagu reformu tržišta ugljika

08.04.2021. 09:30 / Izvor: Akta.ba
EU treba blagu reformu tržišta ugljika

Brisel bi u junu trebao predložiti veliku reformu tržišta ugljika u cilju bržeg smanjenja emisija u ovom desetljeću.

Evropska unija trebala bi zauzeti blagi pristup ključnim dijelovima reforme tržišta ugljika ili će riskirati gubitak povjerenja u tu shemu, rekao je u srijedu bivši visoki dužnosnik Evropske komisije.

Cijene ugljika u EU-u postigle su ove sedmice rekordni iznos od preko 44 eura po toni CO2 i porasle su više od 40 posto otkako su evropski čelnici u decembru prošle godine postigli dogovor o povećanju cilja za smanjenje emisija do 2030. na 55 posto u odnosu na 1990, objavio je Reuters a prenosi Hina.

Analitičari očekuju daljnji porast cijena, a Brisel bi u junu trebao predložiti veliku reformu tržišta ugljika u cilju bržeg smanjenja emisija u ovom desetljeću, navodi agencija.

Jos Delbeke, bivši visoki kreator politike za klimu koji je vodio razvoj tržišta ugljika, rekao je u srijedu da bi se Komisija trebala suzdržati od radikalnih promjena ključnog dijela sheme: rezerve za stabilnost tržišta (MSR).

Nemojte pokvariti igru

"Rekao bih, nemojte pokvariti igru. Jer ako budete previše radikalni u svojoj reviziji rezerve za stabilnost tržišta, mogli biste ubiti povjerenje koje tržište danas uživa", rekao je na online događaju u organizaciji Firentinske škole regulacije.

MSR je osmišljen u cilju izbjegavanja gomilanja viška dozvola na tržištu, što može srušiti cijene ugljika u EU. Kada je na tržištu više od 833 miliona viška dozvola, MSR ih uklanja 24 posto svake godine. Od 2024. uklanjat će ih 12 posto na godinu.

Delbeke je rekao da bi EU trebao razmotriti zadržavanje stope povlačenja dozvola od 24 posto, ali i da bi smanjenje praga od 833 miliona dozvola moglo izazvati probleme za poduzeća koja traže dozvole kako bi zaštitila svoju izloženost u budućnosti kad su u pitanju emisije ugljika.

Evropsko tržište ugljika ograničava količinu dozvola u sistemu i smanjuje njihovu gornju granicu svake godine kako bi se osiguralo da emisije obuhvaćene shemom padaju.

Komisija je kazala da će ključni dio predstojećih reformi biti smanjenje gornje granice broja dozvola bržim ritmom kako bi se ubrzalo smanjenje emisija.

Brisel razmatra i ideju uvođenja minimalne cijene ugljika, što podržavaju Francuska i Njemačka. Delbeke je rekao da bi to moglo dovesti EU na "težak politički put" i da bi teško dobilo podršku država članica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU