Kipar ublažava uslove za dobivanje državljanstva

15.04.2013. 11:00 / Izvor: Fena
Kipar ublažava uslove za dobivanje državljanstva

Kipar će ublažiti zahtjeve za dobivanje državljanstva, uključujući i za one koji su izgubili velike svote novca zbog sporazuma te zemlje s EU-om i MMF-om, u nastojanju da među strancima zadrži interes za ulaganje.

Kipar će ublažiti zahtjeve za dobivanje državljanstva, uključujući i za one koji su izgubili velike svote novca zbog sporazuma te zemlje s EU-om i MMF-om, u nastojanju da među strancima zadrži interes za ulaganje, rekao je kiparski predsjednik, prenose agencije.  U pripremljenom govoru za ruske poslovne ljude u gradu Limassolu predsjednik Nicos Anastasiades je rekao da će njegova vlada ove sedmice ublažiti uvjete za strance koji traže državljanstvo Kipra, članici EU-a od 2004. godine.

Ulagači koji nisu stanovnici Kipra a koji su tamo imali depozite prije 15. aprila kada je donesen plan po kojem su klijenti kiparskih banaka izgubili dio svojih ulaganja, a koji su izgubili najmanje tri miliona eura, moći će zatražiti kiparsko državljanstvo, rekao je.

Postojeći kiparski program "državljanstvo kroz ulaganja" bit će izmijenjen kako bi se iznos ulaganja potreban za uključenje u program smanjio s ranijih 10 miliona na tri miliona eura, prenosi Business.hr.

"Te će odluke biti provedene po brzom postupku", rekao je.

Razmatraju se i druge odluke, rekao je, uključujući i ponude poreznih olakšica za postojeće i nove firme koje posluju na Kipru.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU