Macron: Podjele tokom pandemije naglasile potrebu da se ojača EU

11.05.2021. 13:36 / Izvor: Agencije
Macron: Podjele tokom pandemije naglasile potrebu da se ojača EU

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da su nacionalne podjele tokom pandemije COVID-19 naglasile potrebu da se pojača snaga Evropske unije.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da su nacionalne podjele tokom pandemije COVID-19 naglasile potrebu da se pojača snaga Evropske unije, pošto je otvorio konsultacije o budućnosti Evrope na događaju koji je skoro otkazan zbog unutrašnjih prepirki.

U govoru iz tv- studija francuski predsjednik je rekao da se nada da će konferencija Budućnost Evrope, kontinuirani niz događaja i online istraživanja javnog mnjenja, ojačati donošenje odluka na nivou EU-a, prenio je Tanjug, pozivajući se na britanski list Guardian.

Macron je izbjegao spominjanje promjene ugovora kako bi nadležnosti prebacio na institucije EU-a sa nacionalnih vlada, čemu se žestoko usprotivio veliki broj vlada država članica koje bi mogle biti primorane da kao odgovor pokrenu referendume.

Umjesto toga, opširno je govorio o poteškoćama tokom pandemije koje su nastale u koordinaciji napora usljed nedostatka centralnih ovlaštenja u zdravstvu i problema u donošenju odluka koji je "ugušen našim procedurama".

Poteškoće u koordinaciji

Bili smo podijeljeni neko vrijeme kada je riječ o kupovini maski ili zatvaranja granica, čak i oko fonda za oporavak, rekao je Macron.

Te slabosti objašnjavaju poteškoće u koordinaciji, istakao je, te dodao da se stoga moraju naučiti lekcije s obzirom na najveći šok pandemije i pojačaju zajednički kapaciteti, jer se na evropskom nivou iznosi odgovarajući odgovor.

"Naša evropska demokratija predstavlja kompromis u postizanju ravnoteže i to je nešto što moramo zaštititi poput blaga, jer izbjegava bilo kakvu hegemoniju. Slabost je i kada smo zadavljeni u sopstvenim procedurama… Moramo pronaći efikasan put naprijed sa ambicijom da prebrodimo krize i izbjegnemo nedonošenje odluka", naglasio je francuski predsjednik.

Fotografija: EPA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU