Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja

19.05.2021. 11:15 / Izvor: HINA
Njemački ustavni sud odbacio žalbu na ECB-ove programe poticaja

Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Europske središnje banke (ECB), zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo razmjernosti.

Njemački ustavni sud odbacio je u utorak žalbu na program poticaja Europske središnje banke (ECB), zaključivši da središnja monetarna institucija eurozone nije prekršila ključno načelo razmjernosti.

Kako bi podupro gospodarstvo i potaknuo inflaciju prema zacrtanih nešto manje od dva posto, ECB je od ožujka 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupio državne obveznice i druge vrijednosne papire približne vrijednosti 2.600 milijardi eura.

Time je pomogao eurozoni da prebrodi nekoliko kriza ali je ušao u sukob s Njemačkom koja budno pazi da ECB ne prekorači mandat i ne financira izravno države članice.

Skupina njemačkih akademika već dugo tvrdi da je središnja monetarna institucija eurozone iskoračila izvan okvira mandata, a njihova žalba našla se pred njemačkim ustavnim sudom.

U svibnju prošle godine ustavni suci zaključili su da ECB spornim programom ne financira izravno vlade, čime bi se kršila Povelja EU-a, ali su zatražili dokumente koji potvrđuju načelo razmjernosti mjera "efektima monetarne i fiskalne politike" zemalja članica.

Ako ECB ne dokaže da je poštovao načelo razmjernosti, njemačka središnja banka morat će prestati sudjelovati u spornom programu, upozorili su tada suci, odredivši mu rok od tri mjeseca da dostavi tražene dokumente.

ECB je u međuvremenu dostavio tražene dokumente njemačkoj vladi i parlamentu koji su prihvatili njegove argumente.

"Žalbe su… neutemeljene jer su savezna vlada i Bundestag analizirali i procijenili bit odluka o monetarnoj politici koje je donio ECB… uključujući i procjenu razmjernosti", objavio je ustavni sud.

Time je stavio točku na spor koji je uzvitlao puno prašine u EU budući da su podnositelji tužbe inzistirali na prioritetu njemačkih u odnosu na europske zakone.

Iz ECB-a su poručivali da odgovaraju samo europskim institucijama, aludirajući na činjenicu da je njihov program već odobrio najviši europski sud.

U Njemačkoj se pak sprema nova tužba protiv ECB-a, ovaj puta zbog programa kupnje imovine u pandemijskoj krizi, ponovo uz tvrdnju da je banka prekršila zabranu financiranja vlada.

Profesor financija Markus Kerber mogao bi čekati na presudu dvije godine, napominje Reuters. ECB je najavio da bi u sklopu tog programa mogao kupovati obveznice minimalno do ožujka iduće godine.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU