Novi korona skandal: Koliko testova je zaista provedeno?

30.05.2021. 09:27 / Izvor: N1
Novi korona skandal: Koliko testova je zaista provedeno?

Kölnski zdravstveni ured strahuje da je ovo "vrh ledenog brijega" i da će novi slučajevi pogrešnih izračuna uskoro izaći na vidjelo.

U Njemačkoj su posljednjih mjeseci privatni centri za testiranje nikli poput gljiva nakon kiše.

Međutim, kritičari od samog početka tvrde da je sistem ranjiv na prevare.

Sada su se te slutnje obistinile.

Otkako je njemačka vlada početkom marta uvela mogućnost besplatnog testiranja za sve građane, centri za testiranje niču u cijeloj zemlji.

Pored apoteka i kod ljekara, testovi se mogu provoditi i u jednom od mnogih centara smještenih u tržnim centrima, na parkiralištima tržnih centara ili u jednostavnim kontejnerima u blizini prometnih objekata poput željezničkih stanica.

Masovno testiranje postalo je jedan od prioriteta i glavnih mehanizama u borbi protiv pandemije.

Obavljeno 70, naplaćeno 1.000 testova?

Za mnoge koji imaju osjećaj dobrog poslovanja, pokretanje kompanije za testiranje ubrzo se pokazalo vrlo unosnim poslom.

Ti centri naplaćuju državi 18 eura po testu.

Ova ispitivanja državu su koštala preko 660 miliona eura samo u aprilu i maju.

Ali, kao što su WDR i GDR istraživački tim za javne službe i nadregionalni dnevnik Süddeutsche Zeitung sada otkrili, ovaj sistem doslovno poziva na manipulaciju bez pretjerane mogućnosti provjere.

Novinari ovog tima potajno su kontrolirali broj testova izvedenih u nekoliko nasumično odabranih test centara.

U centru u Kelnu novinari su izbrojali 70 testova urađenih u jednom danu.

Kompanija koja stoji iza ovog testnog centra naplatila je državi 1.000 testova dnevno.

Do sličnih zaključaka došlo se praćenjem sličnih centara u Essenu i Münsteru.

Pokrenuta istraga

Sada je, nakon kritika, prisiljen reagirati i ministar zdravlja Jens Spahn.

"Bilo da se radi o maskama ili testovima - svako ko koristi pandemiju da bi se kriminalno obogatio, trebao bi se sramiti", objasnio je političar CDU putem Twittera.

Dodao je da je "dobro što je sada uključeno državno tužilaštvo".

Državno tužilaštvo za ekonomski kriminal pokrenulo je istragu protiv dvojice rukovodilaca kompanije u Bochumu za koje je utvrđeno da imaju lažne račune.

Spahn je najavio "nasumične probe" i rekao da kompanije koje provode testove moraju čuvati dokumentaciju do 2024. godine, kada je predviđeno održavanje testova.

Kölnski zdravstveni ured strahuje da je ovo "vrh ledenog brijega" i da će novi slučajevi pogrešnih izračuna uskoro izaći na vidjelo.

Zdravstvene službe strahuju od još jednog negativnog efekta.

Tri centra, koja je pratio istraživački tim, izvijestila su o 25.000 testova u roku od sedam dana, od kojih nijedan nije bio pozitivan.

Nakon najnovijih saznanja o stvarnom broju testiranih ljudi, postoji bojazan da bi ovi iskrivljeni podaci mogli narušiti stvarnu epidemiološku sliku na terenu.

Manji koalicijski partner CDU / CSU, Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD), oštro je kritizirao ministra Spahna zbog, kako je navedeno, "katastrofalnog upravljanja" u borbi protiv pandemije.

"Nakon maski, sada je skandal s brzim testovima. Ministar Spahn zanemario je upozorenja koalicijskog partnera da su uvjeti pod kojima se provodi testiranje neprihvatljivi", rekao je Carsten Schneider iz SPD-a.

Posljednjih mjeseci bilo je optužbi protiv nekoliko članova CDU / CSU da su se obogatili nabavkom zaštitnih maski, nakon čega je nekoliko njih podnijelo ostavke na političkim pozicijama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU