EU predlaže WTO-u plan za ubrzanje proizvodnje vakcina

05.06.2021. 10:41 / Izvor: Agencije
EU predlaže WTO-u plan za ubrzanje proizvodnje vakcina

Evropska unija je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji poslala plan koji bi trebao omogućiti veću proizvodnju i dostupnost vakcina protiv COVID-19.

Evropska unija je Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) poslala plan koji bi trebao omogućiti veću proizvodnju i dostupnost vakcina protiv COVID-19, ističući da je to bolji način od ukidanja patentnih prava, što predlažu Sjedinjene Američke Države.

"Naš neposredni, hitni cilj je osigurati jednak pristup vakcinama za zemlje niskog i srednjeg dohotka, da se vakcine dijele brže i šire. Nastavljamo pomagati povećanje proizvodnje. EU predlaže konkretna kratkoročna i srednjoročna rješenja kako bi se osigurao univerzalni pristup po pristupačnim cijenama", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, prenosi Hina.

Izvršni potpredsjednik EK-a Valdis Dombrovskis istaknuo je da se hitno treba “usredotočiti na ravnomjernu raspodjelu vakcina širom svijeta”.

Dodao je da su glavni problemi u ovom trenutku nedovoljni kapaciteti proizvođača vakcina da brzo proizvodu tražene količine.

Što se tiče prava intelektualnog vlasništva, EK ističe da je dobrovoljno odustajanje od patentne zaštite najefikasniji način za ubrzanje i proširenje proizvodnje.

U slučajevima kada nema dobrovoljnog pristanka, obavezno odustajanje od patenta, gdje vlada može dati ciljano dopuštenje proizvođaču vakcina bez pristanka vlasnika patenta, "može biti legitiman alat u kontekstu pandemije", navodi EK.

"Što se tiče širokog odricanja od patenta koje su predložili brojni članovi WTO-a, EK, iako spremna razgovarati o bilo kojoj opciji koja pomaže da se pandemija što prije završi, nije uvjerena da bi to moglo pružiti najbolji trenutni odgovor za postizanje cilja o širokoj i pravodobnoj raspodjeli vakcina, što je svijetu hitno potrebno", navodi EK.

U planu EK-a se kaže da je najvažnije ograničiti korištenje izvoznih restrikcija i osigurati otvorene lance opskrbe.

Drugi element plana predstavlja poziv EK-a vladama da snažno potiču i podrže proizvođače i istraživače da prošire proizvodnju i osiguraju vakcine po dostupnim cijenama za siromašnije zemlje.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU