Bez zastave EU na otvaranju Olimpijskih igara

24.07.2021. 12:58 / Izvor: Agencije
Bez zastave EU na otvaranju Olimpijskih igara

Olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan amblem i jednu himnu.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbio je prijedlog potpredsjednika Evropske komisije Margaritisa Shinasa i slovenačkog premijera Janeza Janše da se na ceremoniji otvaranja Olimpijskih igara zavijori i zastava EU i zbog toga sportisti Slovenije, zemlje koja trenutno predsjedava EU, nisu 23. jula na otvaranju Olimpijskih igara nosili uz svoju i zastavu EU.

Nošenjem zastave EU uz svoju "slovenački sportisti postali bi ambasadori evropskog jedinistva i vrijednosti koje podupiru našu Uniju, a koje se podudaraju sa vrijednostima olimpizma", obrazložili su svoj prijedlog Shinas i Janša u pismu predsjedniku MOK Tomasu Bahu.

MOK je saopštio da ne može da prihvati prijedlog.

Kako je rekao portparol MOK, "olimpijski tim može da koristi samo jednu zastavu, jedan amblem i jednu himnu koje je usvojio njihov Nacionalni olimpijski komitet i odobrio Izvršni odbor MOK", prenio je Politico.

"Iz očiglednih razloga ne možemo da dopustimo izuzetak jer bi MOK onda dobio brojne zahtjeve brojnih institucija koje, kao EU, dijele vrijednosti Olimpijskih igara", rekao je portparol.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU