Sassoli: Imamo obavezu prihvatiti one koji su surađivali s nama u Afganistanu

19.08.2021. 13:56 / Izvor: REUTERS
Sassoli: Imamo obavezu prihvatiti one koji su surađivali s nama u Afganistanu

Evropska unija ima odgovornost prihvatiti afganistanske izbjeglice i ne smije ostaviti ljude koji su radili za EU.

Evropska unija ima odgovornost prihvatiti afganistanske izbjeglice i ne smije ostaviti ljude koji su radili za EU u situaciji gdje bi mogli da se "suoče s osvetom", izjavio je u srijedu predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli.

On je rekao da izbjeglice koje stižu iz Afganistana, koji je sada u rukama talibana, trebaju biti ravnomjerno raspoređene po zemljama članicama EU, piše Reuters.

Otkako su preuzeli zemlju nakon povlačenja snaga koje predvodi SAD, Talibani su izjavili da žele mir, da se neće osvetiti starim neprijateljima i da će poštivati prava žena u okviru islamskog zakona.

Međutim, mnogi Afganistanci su skeptični prema tim obećanjima, a hiljade njih očajnički žele otići, uključujući veliki broj onih koji su pomagali stranim snagama tokom posljednje dvije decenije.

"Moramo zaštititi one koji su radili i sarađivali s nama, ne možemo dozvoliti da budu prepušteni osveti", rekao je Sassoli tokom posjete glavnom gradu Litvanije, Vilniusu.

"Imamo odgovornost. Mislim da Evropska komisija može odobriti ravnomjernu distribuciju njih (izbjeglica) među državama članicama radi očuvanja pariteta, a to se može učiniti brzo," dodao je.

Foto: EPA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU