Kriza u Evropi: I Francuska ulazi u recesiju

06.05.2013. 08:07 / Izvor: bljesak.info
Kriza u Evropi: I Francuska ulazi u recesiju

BBC je objavio kako će i dosad stabilna Francuska ove godine ući u recesiju, a na ulicama Pariza sve su žešći prosvjedi protiv politike štednje predsjednika Hollanda.

Nakon Portugala, Grčke, Španjolske, Italije, Slovenije, sad se već trese i jedan od ekonomskih stupova Europske unije.

BBC je objavio kako će i dosad stabilna Francuska ove godine ući u recesiju, a na ulicama Pariza sve su žešći prosvjedi protiv politike štednje predsjednika Hollanda.

Francois Holland obećavao je da će s njim, nakon 17 godina desnice na vlasti, doći vrijeme promjena, bez strogih mjera štednje.

Godinu dana poslije podupire ga samo 24% građana, što je najslabija potpora nekom predsjedniku u posljednjih pola stoljeća.

Na trgu Bastille krajnja ljevica viče da su na vlasti lopovi, poziva građane na revoluciju.

"Ne prihvaćamo politiku štednje zbog koje trpimo kao i drugi Europljani. Za nas je ovo početak građanskih prosvjeda, pobune protiv politike koja cijeli kontinent vodi u katastrofu", smatra Fronta ljevice.

Otpuštanja i sve veća nezaposlenost svakodnevica su zemlje koja korača rubom recesije. Od Berlina skrušeno mole razumijevanje jer Pariz ne uspijeva smanjiti proračunski deficit ispod propisanih 3%.

Stanje je mnogo teže u Portugalu gdje desetke tisuća zaposlenih u javnom sektoru čekaju otkazi i druge restrikcije.

"Mjere jesu radikalne, ali samo će se tako uštedjeti 5 milijardi eura", uvjerava vlada.

Dio mjera je nezakonit, presudio je nedavno portugalski ustavni sud i izbio vladi iz džepa više od milijardu planiranih eura uštede. No vlast ne odustaje od onoga što traže strani kreditori, iako mjere ne donose rezultate. Portugal je u najvećoj recesiji u posljednjih 40 godina.

Što nekoj zemlji ide lošije, to bolje ide lutriji i kladionicama. Ni Grčka nije iznimka. Prodala je državnu lutriju, rijetku državnu tvrtku koja je pozitivno poslovala. Državna blagajna kratkotrajno će se zakrpati, tvrdi oporba, no još brže isprazniti, a što onda prodavati?

U kolijevci demokacije umorni su od propalih pokušaja da zemlju izvuku iz krize. No vlada ne mijenja smjer, pa je u krizi najviše profitirala krajnja desnica koja ima sve veću potporu Grka.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU