Prijedlog zaključaka ministara EU: Važnost nastavka misije EUFOR-a u BiH

18.10.2021. 10:14 / Izvor: N1
EU

Vijeće ministara EU također navodi i važnost nastavka misije ALTHEA u Bosni i Hercegovini u narednom periodu.

Ministri vanjskih poslova Evropske unije danas će u okviru redovnog zasjedanja u Luxembourgu raspravljati o stanju na Zapadnom Balkanu, a donijet će i zaključke o Bosni i Hercegovini odnosno misiji ALTHEA. U prijedlogu zaključaka u koje N1 ima uvid navodi se da Vijeće za vanjske poslove EU ponavlja posvećenost jedinstvenoj, ujedinjenoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

"Vijeće ponavlja svoju nedvosmislenu posvećenost evropskoj perspektivi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje. Vijeće duboko žali zbog produžene političke krize u zemlji i osuđuje blokadu državnih institucija. Vijeće poziva sve političke lidere da se odreknu provokativne retorike i djelovanja s podjelama, uključujući preispitivanje teritorijalnog integriteta zemlje, te ulože zajedničke napore u ispunjavanje 14 ključnih prioriteta utvrđenih u Mišljenju Komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU, koje je odobrilo Vijeća 2019. godine, a u skladu s interesom svih građana za napredak prema Europskoj uniji. Vijeće pozdravlja kontinuirano prisustvo operacije Althea, koja se, nakon Strateških pregleda 2017. i 2019. godine, preusmjerila na svoj osnovni mandat pružanja podrške vlastima Bosne i Hercegovine u održavanju sigurnog i zaštićenog okruženja, zasnovanog na čvrstom model prediktivne inteligencije. Istovremeno, Operacija nastavlja s provedbom drugih zadataka koji proizlaze iz Općeg okvirnog sporazuma za mir , kao i kolektivne obuke s Oružanim snagama Bosne i Hercegovine", navodi se u prijedlogu zaključaka.

Vijeće također navodi i važnost nastavka misije ALTHEA u Bosni I Hercegovini u narednom periodu.

"Vijeće priznaje da su ti prioriteti potvrđeni u trećem Strateškom pregledu operacije predstavljenom u junu 2021. godine, uključujući nalaze prema kojima prisustvo Operacije nastavlja igrati ključnu ulogu za stabilnost i sigurnost u zemlji, kao dio ukupne EU strategija za Bosnu i Hercegovinu. U tom kontekstu, Vijeće ponovno potvrđuje spremnost EU -a da nastavi izvršni mandat Operacije prema obnovljenom ovlaštenju UN -a. Vijeće napominje da su tijekom prošle godine pandemija COVID-19 i njeni učinci nastavili predstavljati veliki izazov te pozdravlja operaciju koja je ostala u potpunosti operativna i nastavila pružati podršku zemlji u ovim teškim vremenima. Vijeće prepoznaje važnost nastavka koordinacije EUFOR -a Althea s drugim međunarodnim akterima na terenu. EU i dalje apelira na vlasti Bosne i Hercegovine, uz podršku međunarodne zajednice, da pojačaju svoje napore u pogledu daljnjeg odlaganja viška municije, oružja i eksploziva, kao i u pogledu humanitarnog razminiranja. U tom smislu, EU je spremna dodatno podržati aktivnosti humanitarnog razminiranja u Bosni i Hercegovini", kaže se u stavovima Vijeća za vanjske poslove EU.

Pored Zapadnog Balkana na dnevnom redu ovog zasjedanja će se naći teme odnosa EU i zemalja Zaljeva, situacije u Istočnom partnerstvu, Etiopiji i Nikaragvi. Konačne zaključke, odluke i preporuke Vijeća za vanjske poslove bi po okončanju sjednice trebao predstaviti predsjedavajući Josep Borrell koji je ujedno i visoki predstavnik EU za vanjsku i sigurnosnu politiku EU.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU