Borrell: EU sa SAD-om i Britanijom raspravlja o novim sankcijama Rusiji

13.12.2021. 13:20 / Izvor: Fena
Josep Borrell

Evropska unija raspravlja o eventualnim novim sankcijama protiv Rusije sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, ali nikakva odluka neće biti donešena danas.

Evropska unija raspravlja o eventualnim novim sankcijama protiv Rusije sa Sjedinjenim Državama i Britanijom, ali nikakva odluka neće biti donešena danas, izjavio je šef evropske diplomatije Josep Borrell.

Evropska unija, zajedno sa Sjedinjeniim Državama, uvela je ekonomske sankcije Rusiji u julu 2014. godine koje imaju za cilj njen energetski, bankarski i vojni sektor, i razmatra nove mjere ukoliko Rusija pokuša da napadne Ukrajinu.

"Mi smo spremni da odvratimo Rusiju", izjavio je Borrell novinarima dok je dolazio na sastanak ministara vanjskih poslova EU.

"U svakom slučaju, poslat ćemo jasan signal da bi svaka agresija protiv Ukrajine skupo koštala Rusiju. Zajednički razmatramo sa SAD-om i Velikom Britanijom kakve bi sankcije mogli uvesti, kada kako, i na koordiniran način", kazao je.

Evropski diplomati izjavili su Reutersu da će svaka rasprava biti usmjerena na postepeno širenje sankcija, od zabrane putovanja i zamrzavanja sredstava moćnh članova ruske političke elite i do zabrane svih finansijskih i bankarskih veza s Rusijom.

Sankcioniranje plinovoda Sjeverni tok 2 između Rusije i Njemačke kako bi se spriječilo da postane operativan također je opcija, kao i sankcioniranje još ruskih državnih vojnih i energetskih kompanija ili otkazivanje ugovora o nabavci prirodnog gasa.

Diplomati, međutim, tvrde da će te mjere vjerovatno biti razmotrene samo u slučaju da Rusija pokuša izvršiti potpunu invaziju na Ukrajinu, prenosi Reuters.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU