Prva u EU: U Austriji obavezna vakcinacija punoljetnih

21.01.2022. 08:43 / Izvor: Agencije
Zastava

Austrijski parlament sinoć je, nakon višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv korona virusa.

Austrijski parlament sinoć je, nakon višesatne burne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv korona virusa i stupit će na snagu početkom februara.

Odluka o obaveznoj vakcinaciji punoljetnih građana donijeta je velikom većinom. Od 170 predatih glasova, 137 zastupnika glasalo je za, a 33 protiv zakona.

Inače 13 zastupnika, gotovo iz svih parlamentarnih stranaka, iz protesta protiv obavezne vakcinacije, ili bolesti, nije prisustvovalo sjednici.

Za Zakon su glasali zastunici vladajućih Narodne partije Austrije (OVP) i Zeleni, kao i opozicione Socijaldemokratske partije (SPO) i Neosa.

Slobodarska partija (FPO) je glasala protiv mjere, optužujući vlasti i sve koji su glasali za obaveznu vakcinaciju, da time uvode totalitarizam i “zdravstveni komunizam” u Austriji.

Koliko je zakon o obaveznoj vakcinaciji podijelio društvo pokazuje da je na sajt parlamenta poslato, tokom perioda javne rasprave, više od 100.000 stavova građana.

Tokom debate sve stranke su uputile kritiku FPO-u, optužujući slobodarce za nisku stopu vakcinacije.

Lider FPO-a Herbert Kikl najavio je da se neće vakcinisati i pored obavezne vakcinacije, prenosi Tanjug.

Prema usvojenom zakonu, svi punoljetni građani koji su prijavljeni u Austriji, morat će se vakcinisati protiv korona virusa.

Zakon predviđa prelazni period tokom kojeg će se nevakcinisani opominjati, a od sredine marta kreće i novčano kažnjavanje od 600 do 3.600 eura.

Bundesrat, pokrajinski dom parlament, treba još 3. februara potvrditi zakon, tako da će stupiti na snagu odmah poslije toga.

Austrijska vlada, u dogovoru sa opozicijom koja je podržala obaveznu vakcinaciju, dogovorila je prethodno i lutriju za sve građane koji se vakcinišu.

Tako će svaki deseti vakcinisani građanim moći osvojiti bon u vrijednosti od 500 eura koji će moći potrošiti u austrijskim prodavnicama, gastronomiji, hotelima i slično.

Austrija je prva zemlja u EU koja je uvela opštu obaveznu vakcinaciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU