U Hrvatskoj nova proteinska vakcina krajem februara

05.02.2022. 15:46 / Izvor: Avaz.ba
HR

Proteinska vakcina "Nuvaxovid" peta je vakcina protiv korone koja će biti dostupna u Hrvatskoj.

Nova proteinska vakcina protiv Covida-19 američkekompanije "Novavax", za tri sedmice stiže u Hrvatsku, potvrdili su u subotu u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), a riječ je o vakcini proizvedenoj iskušanom metodom bez korištenja genetskog materijala.

U razdoblju od 24. do 28. februara dolazi prva pošiljka od 198.000 doza vakcina na bazi proteinskih čestica, kažu u HZJZ-u.

Proteinska vakcina "Nuvaxovid" peta je vakcina protiv korone koja će biti dostupna u Hrvatskoj, a namijenjena je starijima od 18 godina.

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg ubrizgavanja stvaramo antitijela i stanični imunitet.

Primjenjuje se u dvije doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri sedmice između doza.

Za razliku od dosad odobrenih, a riječ je o dva vektorska i dva mRNA cjepiva, "Novavaxova" vakcina proizvedena je drugačijom tehnologijom koja je i dosad korištena u brojnim vakcinama, naprimjer protiv hepatitisa B i hripavca.

Proteinska vakcina sadrži laboratorijski uzgojenu verziju proteina šiljka koji je prisutan na površini virusa SARS-CoV-2.

Vakcina također sadrži pojačivač, tvar koja pomaže pojačati imunološki odgovor na vakcinu.

Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila je u decembru prošle godine, kada je Hrvatska naručila 198.000 doza.

Klinička ispitivanja, provedena u junu prošle godine u SAD-u, pokazala su 90-postotnu učinkovitost ove vakcine protiv raznih varijanti koronavirusa, uključujući deltu, a rani podaci iz decembra također sugeriraju da je djelotvorno i protiv omikrona, prenosi Hina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU