Borrell: Sankcije kao posljednja mjera Unije prema BiH

22.02.2022. 08:16 / Izvor: Agencije
Josep Borrell

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da je Unija spremna iskoristiti sve raspoložive instrumente kako bi Bosna i Hercegovina izašla iz političke krize.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell izjavio je u ponedjeljak da je Unija spremna iskoristiti sve raspoložive instrumente kako bi Bosna i Hercegovina izašla iz političke krize, ali naglašava da će sankcije biti upotrijebljene samo kao "posljednja moguća mjera".

"Spremni smo iskoristiti sve moguće instrumente ako to situacija bude zahtijevala. To uključuje i finansijsku pomoć i restriktivne mjere, ali to će biti iskorišteno samo kao posljednja mjera. Mi svakako biramo dijalog i sporazum unutar zemlje kako bi se osigurale reforme neophodne za sljedeće izbore", poručio je on, prenosi Tanjug.

Borrell je, nakon rasprave u Vijeću EU-a o očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i funkcionalnosti državnih institucija, poručio da “u Evropi nema mjesta za one koji žele podijeljenu Bosnu i Hercegovinu”.

"Oni koji rade u tom pravcu čine grešku. Oni sopstveni narod uskraćuju za naprednu, evropsku perspektivu i život", kaže Borrell.

Dodaje da su ministri vanjskih poslova EU-a podržali rad specijalnog predstavnika EU-a u Bosni i Hercegovini, uz ocjenu da i Brisel i Washington rade na omogućavanju političkog dijaloga oko izbornih i ustavnih reformi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU