EU želi članstvo Ukrajine što je prije moguće

05.03.2022. 08:04 / Izvor: Avaz.ba
eu

Budućnost Ukrajine leži u Evropskoj uniji i zemlja treba da postane članica što je prije moguće.

Budućnost Ukrajine leži u Evropskoj uniji i zemlja treba da postane članica što je prije moguće, rekao je zamjenik šefa Evropske komisije.

"Sada je vrijeme za snažnu poruku. Vrijeme je za signaliziranje da je ukrajinski narod jedan od evropskih naroda. Želimo ih što je prije moguće.", rekao je potpredsjednik Komisije Maroš Šefčović nakon sastanka ministara EU za Evropu u Arlesu na jugu Francuske.

Entuzijazam za eventualno članstvo Ukrajine u EU je porastao među evropskim zakonodavcima nakon ruske invazije, nakon strastvene molbe predsjednika Volodimira Zelenskog Evropskom parlamentu ove sedmice.

Ali zemlja bi i dalje morala proći kroz isti proces članstva kao i svaki drugi kandidat, bez perspektivne brze rute.

"Najvažnije je poslati veoma snažan politički signal da mi razmatramo članstvo Ukrajine. Mi ih vidimo kao buduću državu članicu.", rekao je Šefčović.

U svom video obraćanju iz Kijeva Evropskom parlamentu 1. marta, Zelenski je "odmah" zatražio članstvo u EU, rekavši da se njegova zemlja "bori za opstanak".

Zvaničnici EU, iako saosećajni, kažu da ne postoji prečica za članstvo i da bi svaki proces pristupanja bio dugotrajan.

Ministar Evrope Clement Beaune opisao je podršku izgledima za članstvo u EU za Ukrajinu kao "signal, perspektivu koja će u svakom slučaju trajati nekoliko godina".

Šefčović je rekao da se EU, koja je neke posmatrače iznenadila jedinstvom i snagom svog odgovora na ruski napad na Ukrajinu, sama transformisala u danima otkako je predsjednik Vladimir Putin naredio invaziju 24. februara.

"Stvari se mijenjaju na toliko dramatičan način da mislim da je sada vrijeme za hrabre korake i kao što je Evropa bila hrabra do sada, siguran sam da ćemo i po ovom pitanju biti hrabri.", dodao je Šefčović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU