Ursula von der Leyen ne dolazi u BiH

06.05.2022. 13:14 / Izvor: N1
Ursula

Evropska komsija je danas objavila redovni sedmični raspored obaveza svih komesara uključujući i predsjednicu Komisije, u kojem nema dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je jučer kazao kako će predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen početkom iduće sedmice stići u Bosnu i Hercegovinu te posjetiti Sarajevo i Mostar, međutim to čini se nije istina. Hrvatski predsjednik je kazao kako predsjednica Komisije dolazi na pogrebnu zabavu.

"Za par dana u Sarajevo i Mostar dolazi predsjednica Evropske komisije. To je Plenković isposlovao. To je valjda pogrebna zabava. Dolazi da podrži raspisane izbor od uzurpatora CIK-a. Ursula dolazi na pogrebnu zabavu, da položi cvijeće na grob. Da je htjela podržati Hrvate u BiH došla bi prije dva mjeseca", rekao je Milanović.

Evropska komsija je danas objavila redovni sedmični raspored obaveza svih komesara uključujući i predsjednicu Komisije, u kojem nema dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

"U ponedjeljak će predsjednica von der Leyen putovati u Strasbourg kako bi učestvovala završnoj ceremoniji Konferencije o budućnosti Evrope koj će se održati u Evropskom parlamentu. U četvrtak će predsjednica von der Leyen putovati u Tokio zajedno sa predsjednikom Vijeća Charlesom Michelom. Oni će se sastati sa Fumio Kishidom na 28. EU-Japan samitu", kazao je Eric Mamer glavni portparol Evropske komisije na današnjoj press konferenciji u Briselu.

Pored dva navedena događaja Ursula von der Leyen nema najavljenih drugih aktivnosti tokom naredne sedmice. Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina ili Zapadni Balkan kratko je najavljena neformalna večera zapadnobalkanskih lidera sa Visokim predstavnikom EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom koja će se održati u Briselu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU