EU: Nastavak teških pregovora o embargu na rusku naftu

09.05.2022. 12:18 / Izvor: Agencije
Nafta

Foto: Reuters

Početkom sedmice nastavit će se pregovori između predstavnika 27 država Evropske unije, a svrha im je ukloniti prepreke za dogovor o predloženom evropskom embargu na rusku naftu.

Početkom sedmice nastavit će se pregovori između predstavnika 27 država Evropske unije, a svrha im je ukloniti prepreke za dogovor o predloženom evropskom embargu na rusku naftu, koji usporava nekoliko zemalja članica, posebno Mađarska, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Ambasadori 27 zemalja članica sastali su se u nedjelju u Briselu, ali još se nisu uspjeli usaglasiti u pogledu provedbe šestog paketa sankcija Moskvi ,koji je u srijedu predstavila Evropska komisija, prenosi Hina.

Ovim se projektom predviđa uvođenje embarga na uvoz sirove ruske nafte u roku od šest mjeseci i na derivate do kraja 2022. godine.

"Kontakti na svim nivoima nastavit će se početkom sedmice. Cilj nam je što prije postići potpuni dogovor o ovome šestom paketu", rekao je evropski diplomata.

Vijeće EU-a “jedinstveno je u pogledu potrebe usvajanja” mjera i postignut je vrlo značajan napredak u pogledu većine tih mjera, kazao je.

Mađarski premijer Viktor Orban, čija zemlja uveliko ovisi o Rusiji kada je riječ o opskrbi energijom, u petak je pooštrio retoriku, kazavši da prijedlog Brisela “potkopava” jedinstvo EU-a.

Za donošenje sankcija potrebna je jednoglasna odluka svih 27 članica Unije.

"Nema političke blokade, no potrebno je zagarantirati alternativne izvore opskrbe energijom za zemlje bez izlaza na more koje ovise o ruskoj nafti putem naftovoda, a to nije lako postići", rekao je za AFP neimenovani diplomata.

"Radi se o novim infrastrukturama i promjenama u tehnologiji koje ne zahtijevaju samo evropsko finansiranje, već i dogovor među državama članicama. Za sada postuepeno napredujemo, no treba nam vremena", dodao je.

Za Mađarsku i Slovačku bilo je planirano jednogodišnje izuzeće, do kraja 2023. godine, ali je ocijenjeno nedostatnim.

U novoj verziji nacrta, o kojoj se raspravljalo u petak, ono je produženo do kraja 2024. godine, a istu mogućnost ima i Češka.

Cilj Evropljana u početku je bio uvesti šesti paket sankcija do obilježavanja 72. Dana Evrope 9. maja, datuma koji se u Rusiji slavi i kao Dan pobjede nad nacističkom Njemačkom.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU