Kosovo zvanično podnijelo zahtjev za članstvo u Savjetu Evrope

12.05.2022. 13:44 / Izvor: Agencija Anadolija
kosovo zastava

Zamjenica premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala predala je zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Savjetu Evrope .

Zamjenica premijera i ministarka inostranih poslova i dijaspore Kosova Donika Grvala predala je zvaničnu aplikaciju Kosova za članstvo u Savjetu Evrope u sjedištu te međunarodne organizacije u Strazburu.

Grvala je u video u poruci saopštila da se sastala sa zamjenikom generalnog sekretara Savjeta Evrope (SE) kome je u ime Ministarstva inostranih poslova i dijaspore Kosova predala zahtjev za članstvo u SE.

"Danas je za Kosovo otvoreno novo poglavlje u Savjetu Evrope. Danas počinje procedura razmatranja našeg zahtjeva koji će proći kroz različite instance Savjeta Evrope, Parlamentarne Skupštine i na kraju Ministarskog Saveta", izjavila je Grvala.

Ona je istakla da je Kosovo danas najdemokratskija, najevropskija i najoptimističnija država u regionu.

"Zato Kosovo zaslužuje da bude član Evropskog Savjeta i ova procedura koju smo danas pokrenuli završiće se punim učlanjenjem Kosova u Savjet Evrope i time jačamo prava građana Republike Kosovo i njihov pristup evropskim insancama", kazala je šefica kosovske diplomatije.

Ranije danas, Vlada Kosova je na elektronskoj sednici načelno odobrila Inicijativu za članstvo Republike Kosovo u međunarodnoj organizaciji Savjet Evrope (Council of Europe). Tom odlukom je Vlada, kako je navedeno i u saopštenju, obavezalo Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore Kosova da sve procedure za članstvo sprovodi na osnovu važećeg zakonodavstva.

"Ljudska prava i osnovne slobode su zagarantovane Ustavom Republike Kosovo, koji uključuje konvencije Savjeta Evrope, uključujući Univerzalnu deklaraciju o ljudskim pravima i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i elementarne slobode i njene protokole", navode iz Vlade Kosova.

Za prijem u članstvo Savjeta Evrope potrebna je dvotrećinska većina glasova zemalja članica. Obzirom da se Rusija povukla kako bi izbjegla izbacivanje iz te međunarodne organizacije nakon što je vojno napala Ukrajinu, Kosovo je odlučilo da baš sada aplicira za članstvo.

Iako Savjet Evrope nije institucija Evropske unije, uobičajeno je da zemlje koje imaju aspiracije da se integrišu u EU, moraju prvo da pristupe ovoj organizaciji. U Savjet Evrope učlanjeno je 46 zemalja sa evropskog kontinenta, od koji je 27 i u članstvu Evropske unije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU