Zaobilaženje sankcija EU postaje krivično djelo

25.05.2022. 14:29 / Izvor: Agencije
Evropska komisija

Evropska komisija predložila je u srijedu da se kršenje sankcija EU doda na listu kriminalnih djela kao i da se pojačaju mjere o konfiskaciji imovine kriminalaca.

Evropska komisija predložila je u srijedu da se kršenje sankcija EU doda na listu kriminalnih djela kao i da se pojačaju mjere o konfiskaciji imovine kriminalaca, uključujući i one koji profitiraju kršenjem restriktivnim mjera donijetih u Evropskoj uniji.

Kao nova potencijalna krivična djela navode se radnje ili aktivnosti kojima se nastoji da se direktno ili indirektno zaobiđu restriktivne mjere, uključujući prikrivanje imovine, neuspjeh zamrzavanja sredstava koja pripadaju, drže ili kontroliraju određena lica ili subjekti kao i bavljenje trgovinom robom obuhvaćenom trgovinskim zabranama, prenosi Tanjug.

U Briselu naglašavaju da je trenutno na snazi 40 režima restriktivnih mjera EU, a da je dok traje ruska agresija na Ukrajinu posebno važno da se restriktivne mjere EU-a u potpunosti provode i da se dozvoliti da kršenje tih mjera bude isplativo.

Evropski komesar za pravosuđe Didier Reynders napominje da se legislativa u pogledu kršenja restriktivnih mjera mora izjednačiti na nivou cijele EU, a pravosudnim organima moraju se dati instrumenti za krivično gonjenje prekršilaca.

Pozivanje na odgovornost

"Moramo osigurati da osobe ili kompanije koje zaobiđu restriktivne mjere EU budu pozvane na odgovornost. Takvo postupanje je krivično djelo koje treba strogo sankcionirati u cijeloj EU. U ovom trenutku različite krivične definicije i sankcije u pogledu kršenja restriktivnih mjera i dalje mogu dovesti do nekažnjivosti", poručuje Reynders.

Evropska komisija iznijela je u srijedu i prijedlog Direktive o povraćaju i konfiskaciji imovine čiji je osnovni cilj da se oduzimanjem imovine osigura da se kriminalcima zločin ne isplati.

Predložena pravila će se primjenjivati i na kršenje restriktivnih mjera osiguravajući efikasno praćenje, zamrzavanje, upravljanje i konfiskaciju prihoda stečenih kršenjem restriktivnih mjera.

U Komisiji navode da će ovaj prijedlog obuhvatiti nove vrste kriminala, uključujući trgovinu vatrenim oružjem, iznudu kao i posjedovanje imovine bez porijekla.

 

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU