Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za Evropsku uniju

24.06.2022. 10:22 / Izvor: Akta.ba
eu

Evropsko vijeće potvrdilo je kandidatski status za pridruživanje EU Ukrajini i Moldaviji.

Evropsko vijeće potvrdilo je kandidatski status za pridruživanje EU Ukrajini i Moldaviji.

Ovo je na svom Twitter profilu potvrdio predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

"Sporazum EUCO je upravo odlučio da Ukrajina i Moldavija dobiju status kandidata za EU. Ovo je historijski trenutak. Današnji dan označava ključni korak na vašem putu ka EU. Naša budućnost je zajedno", napisao je Michel uz čestitku predsjedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom.

Podsjećamo EU parlament glasao je "za" da se Ukrajini i Moldaviji odmah odobri kandidatski status za pristupanje Evropskoj uniji.

Šefovi država i vlada, koji su se sastali u Briselu na dvodnevnom Evropskom vijećuu, također su se složili oko kandidature za Moldaviju. Od Ukrajine i Moldavije će se tražiti da ispune određene uslove kao kandidati za napredak. Lideri su rekli da će Gruzija postati kandidat nakon ispunjavanja uslova.

Ukrajina odavno želi da se pridruži EU. Nekoliko dana nakon početka ruske agresije na ovu zemlju, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zalagao se za ubrzani put ka članstvu, ističući kandidaturu kao pitanje opstanka. Dok su baltičke države i druge istočnoevropske zemlje podržale tu ideju, mnoge države članice su tada bile protiv.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU