Zadić: BiH i zapadni Balkan su prioritet Austrije

05.07.2022. 15:33 / Izvor: Fena
AUSTRIJA

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić izjavila je danas u Sarajevu da su Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan prioritet njenoj zemlji i njoj kao ministrici pravde.

Ministrica pravde Austrije Alma Zadić izjavila je danas u Sarajevu da su Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan prioritet njenoj zemlji i njoj kao ministrici pravde.

"Mi kao Vlada Austrije ćemo podržati Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji", istakla je Zadić uoči panel diskusije "Quo Vadis Bosno i Hercegovino?" u organizaciji Evropske unije u Bosni i Hercegovini, Ministarstva pravde Austrije i Ambasade Austrije u Sarajevu.

Dodala je da se to pokazalo i prije dvije sedmice na sjednici Evropskog vijeća kada su uspjeli da u rezoluciju bude uneseno da će BiH dobiti status kandidata, ali i da je potreban trud na svim stranama.

"Političari u BiH imaju veliku odgovornost da reforme u oblasti vladavine prava, ustavnih promjena i pravosuđa napokon ubrzaju, jer u zadnje tri godine kasne", rekla je Zadić.

Navela je da se raduje da će danas imati priliku diskutovati s predstavnicima civilnog društva na panelu "Quo Vadis Bosno i Hercegovino?" jer oni podržavaju borbu protiv korupcije i vladavinu prava.

Šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU ambasador Johann Sattler naglasio je da će na panelu biti govora o civilnom društvu u BiH, mladima ali i o zaštiti okoliša.

"Očekujemo od političkih lidera u ovoj zemlji da urade svoj dio posla jer je, nažalost, malo toga urađeno u proteklom periodu", kazao je Sattler.

Dodao je da su preostala još tri mjeseca u kojim se bh. lideri pozivaju da provedu neophodne reforme a nastojanja EU da Izborni zakon bude unaprijeđen neće stati nakon izbora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU