Nakon 12 godina završio evropski nadzor grčkih finansija i reformi

22.08.2022. 12:56 / Izvor: Agencije
Grčka

Nakon dvanaest godina nadzora Evropske komisije došao je „historijski dan za Grčku i Grke“ koji okreću novu stranicu, objavio je u subotu premijer Kirijakos Micotakis.

Nakon dvanaest godina nadzora Evropske komisije došao je „historijski dan za Grčku i Grke“ koji okreću novu stranicu, objavio je u subotu premijer Kirijakos Micotakis.

"Zatvara se dvanaestogodišnji ciklus koji je donio bol grčkim stanovnicima, usporio ekonomiju i podijelio društvo", rekao je konzervativni premijer, prenosi agencija dpa.

"Pred nama je novi horizont rasta, jedinstva i prosperiteta", dodao je.

Grčka vlada se 2010, u trenutku teškog finansijskog stanja zemlje, obratila za pomoć Evropskoj uniji, Evropskoj centralnoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu, podsjeća agencija France Presse.

Takozvana ‘trojka’ Grčku je u tri navrata kreditirala s 289 milijardi eura, tražeći pritom mjere štednje kako bi se poboljšale javne finansije i napunila državna kasa.

Atina je smanjila penzije i plaće, podigla poreze, zaustavila javno zapošljavanje, smanjila budžete uprava, bolnica i javnih tijela.

Treći krug pomoći završio je 2018, no Evropska komisija tada je pokrenula pojačani nadzor grčke ekonomije radi kontrole provedbe reformi.

Atina se također obavezala da će se do otplate duga držati budžetskog suficita od 3,5 posto.

"Grčka je danas jedna drugačija zemlja", rekao je Micotakis.

"Imamo snažan rast i značajan pad nezaposlenosti od tri posto od prošle i pet posto od 2019. godine", dodao je Micotakis, prenosi Hina.

EK Grčkoj ove godine predviđa rast od 4 posto BDP-a, dok će eurozona u prosjeku rasti 2,6 posto.

Nezaposlenost u Grčkoj i dalje je među najvišima u eurozoni, minimalna plaća je najniža, a javni dug od 180 posto i dalje predstavlja teret za privredu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU