Austrija traži potporu protiv EU pravila o zelenim investicijama

12.10.2022. 10:36 / Izvor: HINA
zelene investicije

Austrija traži potporu drugih država članica Europske unije protiveći se da se investicije u plin i nuklearnu energiju označava kao "zelene", rekla je u ponedjeljak austrijska ministrica za zaštitu okoliša.

Austrija traži potporu drugih država članica Europske unije protiveći se da se investicije u plin i nuklearnu energiju označava kao "zelene", rekla je u ponedjeljak austrijska ministrica za zaštitu okoliša.

Beč je u petak ispunio obećanje da će podnijeti tužbu protiv toga što je EU uključio te energetske izvore na popis "zelenih" investicija.

Luxembourg je već izrazio potporu Austriji, a slijediti bi mogli i drugi, rekla je ministrica Leonore Gewessler novinarima ne imenujući te zemlje.

"Smatram to neodgovornim i nerazumnim", rekla je, govoreći o odluci EU-a. "Razgovaramo s drugim vladama EU-a koje bi nam se mogle pridružiti kao strane koje nas podržavaju u tom postupku".

U pitanju je tzv. EU taksonomija, pravila koja definiraju koja ulaganja mogu biti označena kao "zelena" kako bi se usmjerilo investitore u takve projekte i pridonijelo ostvarenju europskih klimatskih ciljeva.

Gewessler je rekla da je pogrešno označavati plin, fosilno gorivo, kao "zelenu" energetsku investiciju i da to šteti kredibilitetu taksonomije.

"Vezivati zelenu vrpcu oko plina za proizvodnju struje obmanjujuće je".

Rekla je također da bojazni za sudbinu ukrajinske nuklearke Zaporižja koju su okupirali Rusi naglašavaju rizike nuklearne energije.

Europska komisija u veljači je predložila zakon koji bi dodao plin i nuklearke u EU pravila omogućujući investitorima da označavaju ulaganja u njih kao "zelene". Prijedlog je bio blokiran više od godine dana zbog jakog lobiranja vlada i industrija.

Sve dok ga Europski parlament nije napokon usvojio u srpnju, razotkrio je duboke podjele između država članica u pogledu borbe protiv klimatskih promjena. 

Aktivisti za zaštitu okoliša uključujući Greenpeace pokrenuli su vlastite tužbe zbog tih pravila tvrdeći da krše klimatske zakone EU-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU