Kovesi: Korupcija je svuda, nema "čiste" zemlje u EU-u

08.11.2022. 13:32 / Izvor: HINA
korupcija

Foto: GETTY IMAGES

Korupcija je posvuda i nema 'čiste' zemlje u Europi, a Hrvatska pokazuje volju da otkrije ta kaznena djela koja štete financijskim interesima EU-a i da ih istraži.

Korupcija je posvuda i nema 'čiste' zemlje u Europi, a Hrvatska pokazuje volju da otkrije ta kaznena djela koja štete financijskim interesima EU-a i da ih istraži, izjavila je u petak u Zagrebu europska javna tužiteljica Laura Codruța Kövesi.

"Postoji mit koji bih željela danas razbiti. Ako Hrvatska ili Bugarska ili Rumunjska imaju više slučajeva od druge zemlje članice to ne znači da su te zemlje korumpiranije od drugih. Nema 'čiste' zemlje u Europi. Korupcija je posvuda...", kazala je europska tužiteljica na tiskovnoj konferenciji.

"U Hrvatskoj vidim volju da otkrije ta kaznena djela, da ih istraži, i mislim da je to jako važno jer kad govorimo o korupciji i borbi protiv financijske prijevare važno je kako se postave vlasti. Ako stavljaju sve pod tepih i otkriju nula slučajeva, to ne znači da su čisti. Mislim da broj slučajeva pokazuje da postoji politička volja... i da svi rade odličan posao", istaknula je.

Kazala je da su svi slučajevi jednako važni, bilo da su u njih upleteni ministri ili obični ljudi, jer su svi jednaki pred zakonom i istraga se vodi na isti način.

Sada je pod istragom Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) više od 1200 slučajeva, ali je rekla da ne može o njima javno govoriti, te da ne može komentirati pojedinačne slučajeve i slučajeve pod istragom.

Procjenjuje se kako gubitak od prijevara na PDV-u, posebno povezanih s organiziranim kriminalom, na godišnjoj razini u EU iznosi 60 milijardi eura.

U prvoj godini izvođenja operacija EPPO-a zaplijenjena je kriminalna imovina u vrijednosti od 250 milijuna eura. Godišnji proračun EPPO-a je 44 milijuna eura.

"Uložite jedan euro, a dobijete pet - prema mojem mišljenju, to je vrlo dobra investicija. Taj se novac izravno uplaćuje u nacionalne proračune. Što smo mi učinkovitiji, to bi ministri financija trebali biti sretniji", rekla je Kövesi.

Za dva mjeseca Hrvatska ulazi u eurozonu, ali "vi ste već u EPPO zoni što donosi prednosti i odgovornosti". Prednosti su bolja zaštita proračuna, bolja zaštita vladavine zakona i bolja zaštita od kriminalnih skupina, dok odgovornosti počinju s otkrivanje EU prijevare. Bez otkrivanja ne može biti istraga, progona, presuda, zapljena, objasnila je Kövesi.

Za to su potrebni odgovarajući resursi i pravni okvir. Pod resursima misli na broj delegiranih tužitelja, njihovog administrativnog osoblja i policijske potpore. Jako važna je razina detektiranja kaznenih djela i o tome je bilo riječi, kako je kazala, na sastancima koje je održala u Zagrebu s državnom odvjetnicom, ravnateljem policije, čelnikom Porezne uprave i ministrom pravosuđa.

Kövesi je uputila i poruku hrvatskim građanima. "EPPO je stvoren da vas zaštiti, mi nismo stranci, imamo ured u Zagreb. Naši delegirani predstavnici govore hrvatski, radimo s hrvatskom policijom, idemo pred hrvatske suce, štitimo vaš novac, štitimo vas. Svatko je jednak pred zakonom i želimo zadobiti vaše povjerenje", poručila je ona i pozvala građane da prijave bilo kakve sumnje u nezakonite radnje.

Europska javna tužiteljica ovaj tjedan boravi u posjetu EPPO-u u Zagrebu i sastaje se s predstavnicima vlasti.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU