MUP RH o pozitivnom mišljenju EP: Slijedi ukidanje kontrola i uživanje slobode kretanja

10.11.2022. 13:46 / Izvor: HINA
mup rh

Europski parlament na plenarnoj je sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u schengenski prostor i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Vijeća Europske unije.

Pozitivno mišljenje Europskog parlamenta, kojim je potvrđena spremnost Hrvatske za pristup Schengenu, iz hrvatskog MUP-a su u četvrtak protumačili kao pretposljednju stanicu prije donošenja konačne odluke o ukidanju unutarnjih kontrola i uživanju slobode kretanja.

Europski parlament na plenarnoj je sjednici u Bruxellesu ogromnom većinom podržao ulazak Hrvatske u schengenski prostor i sada je za definitivnu potvrdu potrebna još odluka Vijeća Europske unije. 

Zastupnici su izglasali mišljenje o nacrtu odluke Vijeća EU-a za primanje RH u schengenski prostor - glasalo je 612 zastupnika, od kojih 534 za, 53 protiv, a 25 je bilo suzdržanih. U tekstu se kaže da RH ispunjava sve kriterije za pristupanju schengenskom prostoru i nema zapreka da postane punopravna članica tog prostora bez unutarnjih graničnih kontrola.   

Iz MUP-a su priopćili kako plenarna sjednica EP-a, na kojoj je održana rasprava i glasovanje o pozitivnom mišljenju na nacrt Odluke Vijeća EU o punoj primjeni schengenske pravne stečevine u RH, predstavlja pretposljednju stanicu prije donošenja konačne odluke o ukidanju unutarnjih kontrola, prenosi Hina. 

Tu odluku, tvrde, češko predsjedništvo namjerava staviti na dnevni red Vijeća za unutarnje poslove početkom prosinca, pri čemu se Odluka Vijeća EU-a donosi jednoglasno. 

U MUP-u naglašavaju da je RH uspješno provela najsveobuhvatniju evaluaciju za članstvo u Schengenskom prostoru u odnosu na bilo koju drugu državu članicu EU, ispunivši 281 preporuku u osam područja schengenske pravne stečevine. 

"Članstvo Hrvatske u Schengenskom području doprinos je sigurnosti Europske unije i njezinih građana, kao i boljem nadzoru vanjskih granica EU-a te upravljanju migracijama, a hrvatskim građanima će omogućiti slobodu kretanja unutar Schengenskoga područja u kojoj već uživa 420 milijuna europskih građana", poručili su. 

Osim u nadzoru vanjske granice i upravljanju migracijama, navode, RH je dosegnula sve potrebne europske standarde i u području policijske suradnje, sprječavanju trgovanja vatrenim oružjem, zaštiti podataka, viznoj politici, pravosudnoj suradnji te uspostavi i korištenju svih relevantnih informacijskih sustava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU