Evropska unija nije kompletna bez svih šest balkanskih država

11.11.2022. 13:16 / Izvor: Agencije
eu

Državna sekretarica za mlade Claudija Plakolm istakla je da EU mora ispuniti svoja obećanja i da onaj ko ispunjava uslove ne treba ostati u čekaonici "do nekih boljih dana", već mora biti primljen u članstvo Unije.

Evropska unija mora dati perspektivu Zapadnom Balkanu kako bi se povratilo povjerenje zbog mnogih neispunjenih očekivanja, i to brže nego do sada, jer od kraja februara u Evropi ništa nije kao ranije, istakla je u petak ministrica za evropska pitanja u Vladi Austrije Karoline Edstadler.

Povodom Samita mladih Zapadnog Balkana, koji je održan u Beču, kazala je da se Zapadni Balkan mora uključiti u kreiranje budućnosti Evrope, a posebno mladi iz tog regiona.

Prenijela je da je na Samitu mladih potpisana deklaracija u kojoj se izražava spremnost na zajednički rad na budućnosti Evrope.

"Evropska unija nije kompletna bez svih šest država Zapadnog Balkana. Moramo podržati Zapadni Balkan i dati mu vjerodostojnu perspektivu. Moramo u toj regiji vratiti povjerenje koje je nestalo jer su mnoga očekivanja ostala neispunjena. I to brže nego do sada, jer smo suočeni s raznim prijetnjama. Od kraja februara više ništa nije kao ranije u Evropi", poručila je Edstadler, prenosi Tanjug.

Istakla je da ne treba potcijeniti mlade, već ih treba više uključiti u sve oblasti.

Austrija i Zapadni Balkan su jedna ekipa

"Posebno mladi u svih šest zemljama Zapadnog Balkana vjeruju u budućnost u EU. Zato trebamo praviti velike korake naprijed. Trebamo pokazati još veći interes da želimo Zapadni Balkan približiti EU", objasnila je.

Državna sekretarica za mlade Claudija Plakolm istakla je da EU mora ispuniti svoja obećanja i da onaj ko ispunjava uslove ne treba ostati u čekaonici "do nekih boljih dana", već mora biti primljen u članstvo Unije.

"Austrija i Zapadni Balkan su jedna ekipa, ali s pojedinim igračima kojima još nedostaje licenca i na tome moramo raditi zajedno", ukazala je.

Istakla je da je 24. februar, odnosno početak agresije Rusije na Ukrajinu, dovela do promjene stava u EU.

"Možda je Austrija ranije bila ismijavana za svoje snažno zalaganje za Zapadni Balkan, ali sada je jasno da svi na kontinentu moramo vući za istu stranu užeta", podvukla je Plakolm.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU