Kovačevski: EU je shvatila da je strateški interes da zapadni Balkan bude dio europske obitelji

14.11.2022. 13:58 / Izvor: Agencije
Europska unija

Europska unija je konačno shvatila kako je njen strateški interes da zapadni Balkan bude dio europske obitelji.

Europska unija je konačno shvatila kako je njen strateški interes da zapadni Balkan bude dio europske obitelji, kazao je danas u Skopju premijer Sjeverne Makedonije Dimitar Kovačevski tijekom zajedničke sjednice vlada te zemlje i Albanije.

Tijekom sjednice Kovačevski i albanski premijer Edi Rama istaknuli su kako su te dvije zemlje zajedno ušle u NATO te da će zajedno nastaviti ka Europskoj uniji.   

"Mi smo primjer kako susjedi trebaju surađivati. Zajedno hodamo u NATO-u i zajedno smo zakoračili i na put europskih integracija. Podrška Edija i cijele vlade u Bruxellesu je neprocjenjiva. Europska unija je konačno shvatila kako je njen strateški interes da zapadni Balkan bude dio europske obitelji", kazao je Kovačevski

Tijekom zajedničke sjednice Rama je kazao da se današnji sastanak održava pod dojmom rata Vladimira Putina u Ukrajini koji progoni ljude iz njihovih domova, a sve je to "provokacija kako bi se zapad bacio na koljena".

"Rat u naše dvije zemlje nije došao s bombama ili fizičkim uništenjem, već s stratosferskim cijenama na svjetskom tržištu i velikom inflacijom. U tom kontekstu, sve je jasnije da nema drugog načina za suočavanje s izazovima vremena osim suradnje i zajedničkog prilagođavanja novonastaloj situaciji", kazao je Rama.

Tijekom sjednice trebali bi biti potpisani sporazumi i memorandumi između ministarstava te dvije zemlje koji se odnose na jačanje suradnje u više segmenata, posebice u oblasti energetike i infrastrukture, prenosi portal MKD.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU