Alarmantan amandan za Srbiju stiže iz EU

18.11.2022. 15:24 / Izvor: nova.rs
eu

Europslanici pozivaju Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim mjerama EU i opštom politikom prema Rusiji.

Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta nedavno je usvojio većinom glasova izvještaj u kom se traži da se pristupni pregovori sa Srbijom uslove usklađivanjem zvaničnog Beograda sa spoljnom i bezbjednosnom politikom Evropske unije, odnosno uvođenjem sankcija Rusiji. Ovaj prijedlog će se u utorak naći na dnevnom redu i na plenumu, a pored ovog zahtjeva, europoslanici su podnijeli i amandman koji se traži i zamrzavanje pretpristupnih fondova za Srbiju.

Nacrt rezolucije poslanika iz EP Tonina Picule u kojoj se državama članicama preporučuje da se sa Srbijom ostvari dalji napredak u pregovorima samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama Evropske unije Rusiji i ostvari vidljiv napredak u reformama naći će se pred poslanicima Evropskog parlamenta na plenarnoj sjednici u utorak 22. novembra, objavio je portal European Western Balkans (EWB).

U djelu koji se odnosi na Srbiju, na nacrt rezolucije o kojoj će se glasati na istom plenarnom zasjedanju, podnijeta su još dva usmena amandmana u kojima se poziva da se posebno ispitaju svi projekti u Srbiji koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, "kako bi se osiguralo da svi rashodi u EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima Evropske unije".

U drugom usmenom amandmanu predlaže se i formulacija da države članice da preispitaju sve "bilateralne kao i fondove EU za Srbiju, koji bi koristili srpskim vlastima".

"Dati prioritet usklađivanju zemalja pristupnica sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i unaprijediti pregovore o pristupanju sa Srbijom samo ako se zemlja uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije i ostvari značajan napredak u reformama vezanim za EU", navodi se u tekstu amandmana.

Europslanici pozivaju Srbiju da se sistematski uskladi sa restriktivnim mjerama EU i opštom politikom prema Rusiji, pokaže napredak u demokratiji i vladavini prava i prihvati vrijednosti i prioritete EU.

"Preispitati sve fondove EU za Srbiju u tom svjetlu, posebno sve projekte koji se finansiraju u okviru Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, kako bi se osiguralo da svi rashodi EU budu u potpunosti u skladu sa strateškim ciljevima i interesima EU", navodi se u amandmanu.

U Nacrtu o novoj strategiji EU u procesu proširenja, u koju je Nova.rs imala uvid, navodi se da treba pojačati pojačati konstruktivan angažman EU sa vlastima Srbije i Kosova za postizanje pravno obavezujućeg sporazuma, ali i da treba zamrzunuti pregovore sa Srbijom ako se ne uskladi sa sankcijama protiv Rusije.

Nakon što je Nikola Selaković u Njujorku potpisao Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova Srbije i Rusije sa Sergejom Lavrovim, stizale su oštre reakcije iz EU, u kojima je između ostalog navedeno da bi to mogao da bude signal za prekid ili zamrzavanje pregovaračkog procesa sa Srbijom.

To se navodi i u Nacrtu o novoj strategiji EU, u kojoj je Srbija pomenuta na dva mjesta. U jednoj od tačaka koje se odnose na proces pristupanja piše da je potrebno "dati prioritet usklađivanju zemalja kandidata sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU i nastaviti pristupne pregovore sa Srbijom samo ako se usklađuje sa sankcijama EU protiv Rusije".

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

EU